JOŠ JEDNA DRŽAVA SPREMA VOJSKU ZA RAT SA RUSIJOM! "Postoji ozbiljan rizik, desiće se u narednih tri do 10 godina" (VIDEO)
Foto: EPA/Marcin Bielecki

To proizilazi iz izjave zamenika ministra nacionalne odbrane Poljske Marcina Ociepe, prenose onlajn mediji „Evropska pravda“.

U intervjuu sa zamenikom ministra odbrane postavljeno je pitanje nacrta državnog budžeta za sledeću godinu, planirani su rekordni izdaci za vojsku (preko 97 milijardi PLN).

Potpredsedniku je postavljeno pitanje koliko je novca planirano da se potroši u okviru novog vanbudžetskog mehanizma, odnosno Fonda za podršku VS.

"Procenjujemo da će ovaj iznos biti 30-40 milijardi poljskih zlota PLN. Taj iznos nije utvrđen, jer je to instrument koji zavisi od finansijskih tržišta", objasnio je Ociepa.

 

 

Na pitanje šta će finansirati budžet, a šta fond, on je napomenuo:

„Moramo uzeti u obzir geopolitičku realnost" i odjasnio:

"Postoji ozbiljan rizik od rata sa Rusijom u periodu od 3 do 10 godina. Sve zavisi od toga kako će se sukob u Ukrajini završiti, ali mi procenjujemo da će toliko godina Rusiji biti potrebno za ovo. Treba da iskoristimo ovo vreme. za maksimalno prenaoružavanje poljske vojske i izvinite, ali ovo je sasvim sporedno pitanje kako će računovođe obračunati ove troškove“, rekao je zamenik načelnika Ministarstva odbrane i dodao:

„Naš je zadatak kao onih na vlasti da pronađemo ovaj novac i dobro ga potrošimo“, dodao je on.

Kako je ranije saopšteno, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov smatra da rat u Ukrajini neće trajati godinama, ali ne treba računati ni na brzu pobedu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading