VOSTOK 2022 Putin šalje tri važne poruke Zapadu
Foto: Alo ilustracija

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je danas na ruski daleki istok, gde će prisustvovati vojnim vežbama u koje je uključeno nekoliko savezničkih zemalja, uključujući Kinu, izjavio je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Autor InsideOvera veruje da Vladimir Putin namerava da pošalje nekoliko poruka Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima kroz vežbe Vostok 2022. Reč je o najmanje tri važne poruke koje će biti prenete Zapadu. Prvo će Rusija održati demonstraciju svoje vojne moći pred čitavom svetskom zajednicom. Ona će pokazati da joj nije problem da istovremeno sprovodi specijalnu operaciju u Ukrajini i izvodi velike vojne vežbe u kojima učestvuje 50.000 vojnika.

Drugo, ruski predsednik će tako obavestiti svoje protivnike da je njegova zemlja spremna da brani svoje granice na istoku. 

„Ovim vežbama Moskva namerava da pokaže svojim rivalima cenu hipotetičkog napada na Rusiju“, naveo je Đulijani za InsideOver.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Putin želi da jasno stavi do znanja Vašingtonu i Briselu da Rusija uopšte nije izolovana i da su mnoge zemlje spremne da sarađuju i održavaju različite vrste odnosa sa Kremljom. Na primer, tako važne sile kao što su Indija i Kina.

Vežbe „Vostok 2022“ (Istok 2022) se održavaju na više mesta na ruskom istoku i u Japanskom moru i uključuju više od 50.000 vojnika, 140 aviona, 60 ratnih brodova i gotovo 5.000 komada drugog naoružanja i vojnih vozila.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading