NEMA MESTA ZA RUSKE TURISTE U EVROPI? Neki se slažu, drugi opiru, a treći plaše da zatvore vrata
Alo

Ministri spoljnih poslova EU će sutra 30. avgusta razgovarati o apelu Ukrajine da se ruskim turistima zabrani poseta Evropi , što je podelilo države EU, pa su se neki unpared složili sa idejom, dok se drugi žestoko opiru, plašeći se da će zatvoriti vrata i Rusima koji beže iz svoje zemlje, prenosi briselski Euraktiv.

Kako navodi ovaj portal neke od zemalja koje su susedne Rusiji su već uvele zabranu ili ograničavanje vize za Ruse, ali zabrana na nivou EU još uvek nije na snazi.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, koji će presedavati sastankom ministara EU u Pragu, rekao je da veruje da zabrana ulaska u Evropu svim Rusima ,,nije dobra ideja".

U februaru je Evropska unija ograničila vize ruskim zvaničnicima, nosiocima diplomatskih pasoša direktorima kompanija, ali turističke vize su i dalje bile dozvoljene.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski podseća portal, sada zahteva od EU da zatvori granice za sve Ruse, uključujući i turiste, uz reći da treba da „žive u svom svetu dok ne promene svoju filozofiju", što je Kremlj nazvao „iracionalnim" i obećao odgovor.

NEMA MESTA ZA RUSKE TURISTE U EVROPI? Neki se slažu, drugi opiru, a treći plaše da zatvore vrata

Alo

 

 


Finska, koja deli najdužu granicu sa Rusijom u Evropi, od četvrtka će smanjiti broj zahteva za ruske turističke vize kojih je oko 1000 dnevno, pa će ih sada obrađivati samo 10 odsto, jer, kako se objašnjava, po finskom zakonu nemoguće potpuno zabraniti ulazak na osnovu državljanstva podnosioca zahteva.

Portal piše da su zbog sankcija EU koja je zatvorila za evropski vazdušni prostor za letove iz Rusije, ruski građani masovno okrenuli kopnenim putovanjima kroz Finsku kako bi stigli do drugih zemalja Evrope.

Letonija, Litvanija i Poljska prestale su da izdaju nove turističke vize za građane Rusije kada je Kremlj krajem februara krenuo sa invazijom na Ukrajinu.

Estonija želi da se promene pravila EU kako bi zaustavili Ruse sa već izdatim šengenskim vizama, bez obzira koja ih je zemlja EU izdala.

Češka Republika, koja je trenutno predsedavajuća u rotirajućem predsedništvu EU tvrdi da je „uobičajeno poslovanje ruskih turista u vreme agresije neprikladno".

Sankcije EU zahtevaju jednoglasnost svih 27 država članica. Mađarska bi mogla, piše portal da stavi veto na odluku o zabrani viza, a podseća se i da bugarska prelazna vlada takođe protivi zabrani viza za ruske državljane.

Pored toga, nekoliko zemalja EU, među kojima su Francuska, Nemačka i Portugalija, insistiraju na tome da ruskim novinarima i drugim civilima koji se plaše progona i dalje bude dozvoljen ulazak, prenosi Euraktiv.

Evropka komisija insistira na humanitarnom pristupu za Ruse disidente i kaže da bi zahtevi za vize trebalo da se procenjuju pojedinačno, a ne pod opštim pravilom.

Litvanija je poručila da bi, ako ne bude dogovorena zabrana u celoj EU, mogla da traži „regionalno rešenje" zabrane turista, koje bi verovatno uključivalo Letoniju, Estoniju, Finsku i Poljsku.

Dumolin takođe navodi da bi zabrana imala suprotan efekat od onog koji se traži, jer bi stigmatizacija Rusa podstakla propagandu Kremlja koja godinama, kako ocenjuje portal, a posebno od početka ofanzive na Ukrajinu, osuđuje navodnu „rusofobiju" zapadnjaka.

Putin: Države islamskog sveta su tradicionalni partneri Rusije

EU, rekla je ona, bi trebalo da zadrži veze sa ruskim civilnim društvom, a ne da ga zaključava u prostor koji potpuno kontroliše režim.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading