KAKO PUTIN ZAOBILAZI SANKCIJE? Jedna NATO država od velike je koristi Rusiji
Foto: Alo ilustracija

Ali ovo je obostrano korisna saradnja, primećuje The Wall Street Journal, jer Turska na ovaj način ubacuje novac u svoju ranjivu ekonomiju.

Bajdenova administracija je već nekoliko puta izrazila svoje negodovanje Turskoj. Bilo je pretnji da će turske kompanije biti podvrgnute sankcijama ako budu sarađivale sa Rusijom.

U isto vreme, turski lider Redžep Tajip Erdogan je, pre kursa jačanja trgovine, balansirao između Zapada i Rusije, pokušavajući da obezbedi čisto turske interese. Dakle, Turska je prodala oružje Ukrajini, uključujući i dronove. Zatim je zauzela neutralan stav i omogućila pregovore između zemalja, uključujući sporazum o snabdevanju žitom.
 
Uloga Turske u postizanju sporazuma o žitaricama i situacija oko Švedske i Finske kao kandidata za NATO pokazuju da neke zapadne zemlje ne žele da se svađaju sa Turskom oko njenih odnosa sa Rusijom, što za njih može dovesti do troškova.

Jačaju se i veze Turske i Rusije u energetskom sektoru. Turska je iskoristila popust i udvostručila količine nafte i gasa kupljene od Rusije. Za prvih šest meseci Rusi su otvorili oko 500 kompanija u Turskoj, što je duplo više nego u celoj 2021. godini. Izvoz Turske u Rusiju je u julu porastao za 75 odsto u odnosu na prošlu godinu. To je zbog činjenice da Moskva traži zamenu za evropski uvoz. I Rusi su u Turskoj počeli da kupuju raznovrsnu robu: od tekstila do bele tehnike, piše The Wall Street Journal.  

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading