PREOKRET U ISTRAZI! Aleksandar nije bio jedina meta: Trebalo je da se vrati sa Darijom!
screenshoot/Youtube

Darja je bila sa ocem Aleksandrom na patriotskom festivalu "Tradicija", koji se održavao u selu Zaharovo, gde je nekada živela baka pesnika Aleksandra Puškina i gde je on u detinjstvu rado boravio.

Tragedija se dogodila u blizini sela Boljšije Vjazemi, u Podmoskovlju. Dok se vraćala kući, tokom vožnje se aktivirala eksplozivna naprava koja je, očigledno, bila postavljena na parkingu tokom koncerta. Darja je poginula, a automobil, džip "lend kruzer prado" se zapalio, skrenuo s puta i udario u ogradu.

PREOKRET U ISTRAZI! Aleksandar nije bio jedina meta: Trebalo je da se vrati sa Darijom!

Tanjug

 

Kad se zna da je to bio džip Aleksandra Dugina, mnogi sumnjaju da je atentat pripreman upravo na njega, a Darja je žrtva jer je odlučila da se kući vrati očevim automobilom. Tako misli i predsednik Donjecke narodne republike Denis Pušilin koji je, nedugo posle terorističkog akta, izjavio da je to delo ukrajinskog režima, da je očigledno da su hteli da ubiju Aleksandra Dugina, a likvidirali su njegovu kćerku.

Darjin prijatelj Andrej Krasnov kaže da su ona i otac zajedno došli u Zaharevo i da su verovatno organizatori atentata mislili da ih zajedno likvidiraju. Mladi violinista Petar Lundstrem, takođe Darjin prijatelj, priča da je trebalo kćerka i otac zajedno da se vrate, ali se Aleksandar zapričao s nekim ljudima, pa je kćerka krenula sama, a otac sa prijateljima, odmah za njom. To mu je spaslo život.

Ali, kada je saznao da mu je kćerka poginula, došao je na mesto nesreće i samo se uhvatio za glavu. Posle Darjine pogibije, Duginu je pozilo, pa su ga lekari odvezli u bolnicu.

PREOKRET U ISTRAZI! Aleksandar nije bio jedina meta: Trebalo je da se vrati sa Darijom!

Tanjug

 

Istražitelji tvrde da je eksploziv bio postavljen u delu pod sedištem vozača, pa Darja nije imala šanse da preživi. Očigledno je da su organizatori terorističke akcije znali da će u Zaharevo doći otac i kćerka Dugini i pripremili su atentat. Duginov džip bio je na parkingu nekoliko sati, ali specijalisti tvrde da je obučenim teroristima potrebno samo par minuta da postave eksploziv ispod automobila.

Pošto obično u takvim situacijama do eksplozije dođe kad vozač na parkingu upali automobil, mnogima nije bilo odmah jasno kako je uspela da izađe sa parkinga i pređe nekoliko kilometara putem koji vodi ka Moskvi. No, eksperti objašnjavaju da ima više različitih eksplozivnih naprava koje mogu da se tempiraju da eksplodiraju tokom vožnje, ili čak kad se automobil ugasi.

Poznati ruski pisac Zahar Prilepin smatra da je takav teroristički napad sigurno odobrio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji ima podršku Zapada.

Darja je imala 30 godina, završila je Filozofski fakultet na Lomonosovu i radila je kao novinarka na radiju "Komsomolske pravde". Bavila se i muzikom. Zbog otvorene podrške Rusima u Donbasu, u julu ove godine Velika Britanija je Darju stavila na spisak osoba kojima je zabranjen ulazak u tu zemlju. NJen otac Aleksandar Dugin se smatra "idelogom ruskog sveta".

PREOKRET U ISTRAZI! Aleksandar nije bio jedina meta: Trebalo je da se vrati sa Darijom!

Tanjug

 

Aleksandar Dugin (60) filozof je i prevodilac. Na čelu je Međunarodnog evroazijskog pokreta. Američko izdanje "Forin polisi" uključilo je Dugina u spisak 100 globalnih mislilaca savremenog sveta. Od 2016. do 2017. godine bio je glavni urednik televizijskog kanala "Carigrad".

Rusko tužilaštvo je pokrenulo krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinitelja tog terorističkog akta, a istražitelji su na mestu tragedije sakupili masu detalja, na osnovu kojih žele da utvrde o kakvoj se eksplozivnoj napravi radi. Duginov kolega politikolog i bivši poslanik u Dumi Sergej Markov izjavio je da se ovom terorističkom aktu raduju pristalice kijevskog režima. Tamo likuju i pozivaju na novu likvidaciju ljudi koji istupaju u ruskoj medijskoj sferi.

Sergej Markov misli da je ovaj atentat mogla da organizuje Ukrajinska vojna obaveštajna služba ili Ukrajinska služba bezbednosti. Interesantno je da Markov sumnja da je moguće da su atentat organizovali i turski ekstremisti, protivnici predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Markov ističe da je u poslednjih 10 godina Aleksandar Dugin bio u dobrim odnosima sa predsednikom Turske Erdoganom.

Moskovski politikolog kaže da o pretnjama koje je dobijao, Dugin sa njim nikada nije razgovarao, ali da ne sumnja da je, zbog političkih stavova, imao neprijatelje.

- Taj atentat je imao za cilj da preplaši sve koji javno podržavaju rusku specijalnu operaciju u Ukrajini - objasnio je Markov.

Kijev se ograđuje od atentata

Rukovodilac ukrajinske predsedničke administracije Mihail Podoljak ogradio se od optužbi da je rukovodstvo u Kijevu organizovalo atentat na Aleksandra i Darju Dugin.

- Kijev nema nikakav odnos sa ubijstvom kćerke Aleksandra Dugina. Mi se ne bavimo organizacijom atentata - kazao je Podoljak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Eskob

22.08.2022 11:23

Ovo čist teroristički akt koji je naredio ovaj drogirani klovn iz Ukrajine,nemože da napakosti Putinu i ljudima koji su u vlasti Rusije pa udario na nezaštičene ljude,e a sada očekujte napad direktno na institucije vlasti u Kijevi,neće Rusi da to tek tako puste