IGRA MAČKE I MIŠA! NATO u strahu od ruskih patrola, "Ajkula" preti Norveškoj
Foto: Printscreen

Sidart Kaušal, sa Kraljevskog instituta, potvrdio je britanskom tabloidu da se radilo upravo o toj podmornici.

"U nedelju uveče videli smo britanski Posejdon P-8. U ponedeljak smo videli sva NATO plovila i podmornicu na površini. Mogli smo da čujemo razgovor na radiju između brodova i aviona i definitivno je bilo britanskih akcenta", rekao je inženjer koji je snimio video.podmornica.

 

 

Ovo je samo jedan u nizu incidenata u proteklih nekoliko meseci. Naime, nakon pogoršanja odnosa Zapada i Kremlja zbog ruske invazije na Ukrajinu, uočeno je naglo povećanje "podvodnih patrola" na tom području.

"To je igra mačke i miša između patrola podmornica i zemalja koje prolaze", rekao je Kaušal, koji veruje da je podmornica viđena kod norveške obale možda deo ruske Severne flote, koja se vraćala sa parade povodom Dana mornarice u Sankt Peterburg.održana 31. jula.

NATO nije zadovoljan takvim ruskim "patrolama“. Rečeno je da je aktivnost ruskih podmornica na nivou koji nije viđen od Hladnog rata. Sličan incident dogodio se u julu, kada je ratni brod britanske Kraljevske mornarice pratio kretanje dve ruske podmornice u tom području. A onda je Posejdon P-8 učestvovao u praćenju. To je jedan od brodskih patrolnih aviona velikog dometa RAF-a.

 

 

U monitoringu su, između ostalih, učestvovali P8 Poseidon, jedan od novih pomorskih patrolnih aviona velikog dometa RAF-a, kao i specijalizovani helikopter Merlin. Zatim, između 16. i 19. jula, pratili su dve ruske nuklearne podmornice Severodvinsk i Vepr. Krenuli su na jug duž norveške obale.

U Ministarstvu odbrane nisu želeli da komentarišu najnoviji incident. "Oružane snage Velike Britanije i njeni saveznici redovno nadgledaju plovila dok prolaze kroz međunarodne vode“, kratko su rekli.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading