"SVETLOST ĆE UVEK NADVLADATI LAŽI I SILE TAME" Putin objavio novi video, potresnim rečima poslao jaku poruku (VIDEO)
Foto: Alo! Ilustracija A.V.

- Danas, posle mnogo decenija, Šostakovičeva Lenjingradska simfonija nastavlja da izaziva najjača osećanja u novim generacijama. U njima se nalazi gorčina gubitka i radost pobede, ljubav prema Otadžbini i spremnost da se ona brani. I to je dokaz stvarnog, velika umetnost, gde za sva vremena nastaju velika dela koja veličaju prave, večne vrednosti, ujedinjuju ljude svih uzrasta, nacionalnosti i veroispovesti, afirmišu istinu i svetlost, koja uvek nadvladava laži i sile tame - rekao je Putin u video poruci učesnicima i gledaocima izvođenja Šostakovičeve Sedme simfonije.

Predsednik je napomenuo da je direktan prenos koncerta potresao ceo svet, dok je opsada Lenjingrada trajala već 11 meseci.

- NJene muzičke teme dirljivo su govorile o najtežim iskušenjima, o bolu, o velikoj tuzi. Ali glavna je bila zaista proročanska afirmacija pobede, a to je učvrstilo veru Lenjingrađana, celog sovjetskog naroda, svih onih koji su borili protiv nacizma, u trijumfu humanizma i pravde - rekao je Putin.

U utorak uveče Sveruski omladinski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Jurija Bašmeta izveo je Lenjingradsku simfoniju na Vasiljevskom ostrvu u centru Sankt Peterburga. Počasni gosti na koncertu su veterani i ljudi koji su preživeli blokadu.

Šostakovičeva sedma simfonija je prvi put izvedena 1942. godine u izgladnelom Lenjingradu. Orkestar iznurenih muzičara je svirao kompoziciju koja je prihvaćena kao simbol ruskog otpora i u Sovjetskom Savezu i na zapadu.

Komentari (0)

Loading