PESKOV: NENSI PELOSI SE IGRA VATROM Poseta Tajvanu čista provokacija
AP photo

Peskov je rekao da, iako „ne možemo sa sigurnošću da kažemo” da li će Pelosi sleteti na Tajvan ili ne, njena turneja po tom regionu i moguća poseta Tajpeju „provocira situaciju” i „dovodi do tenzija”.

 - To vidimo, to snimaju sve zemlje sveta. Ovde smo apsolutno solidarni sa Kinom. NJena osetljivost po ovom pitanju je razumljiva. To je opravdano. I umesto da ovo poštuju, SAD bira put konfrontacije. To ne sluti na dobro - rekao je portparol Kremlja, dodajući da je odluka Vašingtona „samo za žaljenje“. 

Peskov je takođe napomenuo da će u slučaju da izbije vojni sukob kao rezultat tekućih tenzija između Kine i SAD oko Tajvana, granice Rusije će biti obezbeđene od strane ruske vojske.

Rat u Ukrajini, 160 .dan - Alo.rs

 - Bez obzira na pojavu nekih provokativnih situacija, bezbednost naših granica na celom obodu ovih granica obezbeđuju Oružane snage Ruske Federacije - rekao je Peskov.

- Govoreći o mogućoj poseti Nensi Pelosi, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, DŽao Liđijan upozorio je da „ako se igrate vatrom, izgorećete". Verujem da su SAD potpuno svesne snažne i jasne poruke koju je isporučila Kina - bio je oštar Peskov.

Ako se Pelosi „usudi“ da otputuje na Tajvan, Kina neće sedeti skrštenih ruku i preduzeće „odlučne i snažne kontramere“ da zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet Kine, rekao je on. 

Avion Nensi Pelosi skrenuo ka Tajvanu (VIDEO) - Alo.rs

Tajvan, koji sebe zvanično naziva Republikom Kinom (ROC), je samoupravan od 1949. godine, ali nikada nije zvanično proglasio nezavisnost od Pekinga.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading