STIŽE CIRKON Putin najavio novo strašno oružje Rusije
EPA/ALEXEI DANICHEV / KREMLIN POOL /

Ruska flota sposobna je da nanese munjevit odgovor svima koji odluče da ugroze suverenitet i slobodu Rusije, rekao je Putin u Sankt Peterburgu tokom parade povodom Dana ruske mornarice.

On je istakao da se vojna oprema stalno usavršava i naveo konkretno ultramoderne hipersonične rakete Crikon koje, kako je rekao "ne poznaju prepreke".

- Njihova isporuka ruskim vojnim snagama počeće narednih meseci, rekao je Putin.

Krstareće rakete Cirkon maksimalnog dometa od oko 1.000 kilometara pripadaju porodici novog oružja koje Rusija razvija i koje Putin naziva "nepobedivim". Njihove probe su počele od oktobra 2020. godine.

Prema Putinu, fregata Admiral Koroškov biće prvi ruski brod opremljen tim raketama i rasporedjen "na osnovu bezbednosnih interesa Rusije".

- Domovina je sveti pojam za sve nas, i njena odbrana je dužnosti i smisao života za svakog od nas, dodao je Putin.

Putin je nadgledao danas paradu u Sankt Peterburgu povodom Dana ruske mornarice u kojoj je učestvovalo više od 40 brodova i podmorinica i oko 3.500 vojnika. Dan ruske mornarice slavi se danas širom zemlje.

U Sevastopolju, na krimskom poluostrvu koji je Rusija pripojila, proslava je otkazana posle navodnog napada dronom na glavni štab Ruske flote u Crnom moru u kome je šest osoba povredjeno.

Lokalne vlasti pripisale su napad "ukrajinskim nacionalistima" u vreme kada se Rusija suočava sa ukrajinskom kontraofanzivom u regionu Hersona nedaleko od Krima. Ukrajina je demantovala umešanost u taj napad.

Ukrajina je ovaj napad dronom demantovala.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading