DEFILE RATNIH BRODOVA Putin na paradi povodom Dana mornarice Rusije: Svim sredstvima branićemo pomorske granice
EPA

Ruski lider tradicionalno prisustvuje defileu brodova ratne mornarice koji se povodom Dana mornarice Rusije održava na reci Nevi, prenosi TAS S.

 

DEFILE RATNIH BRODOVA Putin na paradi povodom Dana mornarice Rusije: Svim sredstvima branićemo pomorske granice

 

Foto: Printscreen

 

Ove godine učestvuje više od 40 ratnih brodova, čamaca i podmornica iz sastava Severne, Pacifičke, Baltičke i Crnomorske ratne flote.

Vladimir Putin je izjavio da će Rusija svim sredstvima braniti svoje pomorske granice i da su mogućnosti sistema „Cirkon“ neograničene.

Ruska flota je spremna da munjevitom brzinom odgovori svakom ko posegne na suverenitet i slobodu Rusije.

 - Otvoreno smo u novoj Pomorskoj doktrini Ruske Federacije odredili granice i zone naših nacionalnih interesa. Ekonomske i strateške. To su, pre svega, naše arktičke vode, vode Crnog, Ohotskog i Beringovog mora, Baltičkog i Kurilskog moreuza. Obezbeđivaćemo njihovu zaštitu čvrsto i svim raspoloživim sredstvima - rekao je Putin.

 - Ruska flota je spremna da munjevitom brzinom odgovori svakom ko posegne na suverenitet i slobodu Rusije, da uspešno i časno ispunjava strateške zadatke na granicama naše zemlje i u bilo kojoj oblasti Svetskog okeana, ima visoku gotovost za aktivna dejstva na svojim priobalnim, površinskim, vazdušnim i podvodnim snagama i sredstvima - dodao je on.

On je kazao i da će isporuka hipersoničnih raketnih sistema „Cirkon“ Oružanim snagama Rusije početi narednih meseci i  da su mogućnosti sistema „Cirkon“ neograničene.

Rusija će nastaviti izgradnju brodova i plovila i pomorske naučno-istraživačke programe, a u primorskim regionima desiće se velike pozitivne promene, naveo je Putin.

Predsednik Rusije je podsetio da je ove godine parada posvećena 350-godišnjici rođenja osnivača ruske redovne flote Petra Velikog. Pod njegovom vlašću Rusija je stekla status velike pomorske sile, stekla autoritet i uticaj u svetu.

Dan ruske flote se obeležava svake godine poslednje nedelje jula, a pomorska parada u Sankt Peterburgu je njen glavni događaj. Prvi put je održana 2017. godine po naređenju predsednika. Po obimu događaja može da se uporedi sa paradom pobede 9. maja na Crvenom trgu u Moskvi. Na paradi se pokazuje snaga i moć ruske mornarice, njena spremnost da izvrši širok spektar zadataka u svim delovima svetskog okeana.

Ove godine u paradi u Sankt Peterburgu učestvuje 47 brodova i 42 letelice, kao i više od 3.500 pripadnika flote.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading