"MOGUĆI SU NUKLEARNI UDARI RUSIJE NA ZEMLJE NATO" Najpoznatija američka analitička kuća upozorava Vašington da spusti loptu
Alo! Ilustracija /J.V.

Glavni zaključak Rand Corporation je da postoji mogućnost direktnog sukoba ako Rusija bude smatrala da se Alijansa sprema da napadne Rusku Federaciju na teritoriji Ukrajine.

„Najveći rizik da Rusija odluči da direktno udari na NATO-a biće ako Moskva dođe do zaključka da su neizbežni veliki direktni napadi NATO-a na ruske vojne snage u Ukrajini“, navodi se u izveštaju.

Okidač mogu biti ograničeno učešće NATO snaga u operacijama u Ukrajini i koncentracija trupa u ofanzivnim konfiguracijama na istočnoj granici Alijanse.

„U takvim okolnostima, Moskva može odlučiti da nema drugog izbora osim da smanji štetu koju NATO može da izazove tako što će prva udariti na ključne savezničke snage“, ukazuje Rand Corporation.

Prema njenim analitičarima, može odmah doći do upotrebe taktičkog nuklearnog oružja.

Amerikanci navode konkretne znakove po kojima će se moći zaključiti da Rusija smatra da će Alijansa intervenisati:

1. Politički i medijski pozivi na rat protiv Ruske Federacije na Zapadu.

Rusija može zaključiti da je direktna intervencija NATO-a postala vrlo verovatna ili čak neizbežna, bez obzira na zvanične izjave.

Ako se, međutim, medijskoj kampanji doda razmeštanje oružja dugog dometa, mogući su preventivni udari Ruske Federacije po sredstva podrške NATO napadima. Naime, po satelitima i elektronskim sistemima radi „oslepljivanja“ snaga Alijanse.

2. Ako Rusija „pogrešno protumači“ jačanje NATO-a na istočnom krilu. Malo je verovatno da će samo gomilanje trupa izazvati preventivni udar, ali ako tamo počne da se granicama Rusije primiče oružje dugog dometa sposobno da „obeglavi vojno i političko rukovodstvo Rusije“, onda bi Moskva to mogla smatrati direktnom pretnjom i odgovoriti napadom.

3. Ukoliko učešće vojnih dobrovoljaca iz zemalja NATO-a na teritoriji Ukrajine postane preterano, kao i snabdevanje Kijeva novim vrstama naoružanja.

Moskva bi mogla smatrati da se Alijansa već direktno umešala u sukob. Odgovor Rusije može biti izvođenje sličnih operacija na teritoriji zemalja NATO-a ili blizu njihovih granica.

Ukoliko se dotok naoružanja toliko poveća da ugrozi celu specijalnu operaciju (i pod uslovom da se taj tok unutar Ukrajine ne može prekinuti), ne isključuju se napadi na linije snabdevanja NATO-a nuklearnim oružjem.

Rand Corporation rat između Rusije i Alijanse ipak ne smatra neizbežnim, a SAD i njihovim saveznicima preporučuje da paze na potencijalne okidače.

A sasvim konkretno:

1. Nastavite da govorite da se nećete direktno sukobljavati sa Ruskom Federacijom. I to ne samo javno, već i korišćenjem diplomatskih kanala.

2. Jačajte odbrambene kapacitete NATO na istoku, ali budite oprezni sa raspoređivanjem oružja dugog dometa.

3. Nove snage na istoku rasporedite postepeno, „kako se ne bi stvarao lažan utisak o pripremama za ofanzivne operacije“.

4. Raspršite i mesta tajnog skladištenja oružja za Ukrajinu kako Moskva ne bi imala priliku da ih uništi sa nekoliko udara.

5. Nemojte davati izjave o promeni vlasti u Rusiji: „Izjave lidera koji eksplicitno pozivaju na promenu režima mogu povećati rizik da Kremlj vidi direktan sukob protiv NATO-a kao neophodan za opstanak režima“.

6. Produženje sukoba u Ukrajini nosi rizik da se odjednom aktivira nekoliko opisanih scenarija za početak rata između Rusije i NATO.

7. Do eskalacije i direktnog sukoba između Ruske Federacije i NATO-a može doći i zbog naizgled beznačajnih stvari, tako da je potrebno svaki korak unapred proračunati. „Spirale eskalacije između NATO-a i Rusije podjednako će verovatno proizaći iz akcija Sjedinjenih Država i njihovih saveznika kao i iz akcija Rusije“, pišu autori izveštaja.

U izveštaju se sugeriše da samo Rusija, koja „pogrešno razume” određene korake Alijanse, može postati pokretač sukoba sa NATO-om. Čak se ne razmatra ni teorijska verovatnoća da Zapad planira preventivne udare protiv Ruske Federacije.

Ako se uzme u obzir da Rand Corporation od samog nastanka sarađuje sa Pentagonom i Belom Kućom i da su ljudi koji pišu analize za nju bivši visoki oficiri, analitičari tajnih agencija i savetnici u predsedničkim administracijama mora se prihvatiti da ovo njihovo nije ono čuveno "Evo ga, vuk" već ozbiljno i utemeljeno upozorenje. 

Sve najnovije informacije o specijalnoj vojnoj operaciji Ruske Federacije u Ukrajini možete pronaći u našem BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
alex

29.07.2022 18:57

svima koji bar malo mogu da razmisljaju je odavno jasno,od osnivanja ratne agresivne organizacije nato da je ista narocito uperena protivu ruske drzave i da celokupna tajna i agresivna politika ima isti i jedini cilj,unistenje ruske mocne drzave.danasnji agresivni nato sistem koji je sve aktivniji i sasvim otvoreno u saradnji sa svim nasilno prinudjenim clanovima eu zemljama,ima ih i suvise,pretstavlja ozbiljan problem za rusiju i zemlje van nasilno prinudjenih vazalnih drzava zapada.po svoj prilici,kao sto je bio i udar na"ukrajinu".ce rusi biti prinudjeni,bez obzira na dalji razvoj,da pocnu razornim udarima na zapadnu,vec odavno u ratu protivu rusje,agresivnu alijansu koja je od zavrsetka II sv.rata bila u stalnim pripremama udara i osvajanja ogromnog,bogatog ruskog pros tora.to moze dovesti do katastrofe koja je predvidjena tom zapadnom agresivno vojno politickom raznovrsnim udarima na sve koji ne pripada vazalnom sistemu angloamera.zivi bili pa videli.

Vlada SEVCENKO

10.08.2022 09:44

Koja je to banda zapadna imperijalisticka. Nece se oni smiriti dok nedobiju atomsku. To sigurno nemojmo se zavaravati zapad nece stati. Kaouboji samo silu poznaju. Zato prva ide na vasington