IGRANKA BEZ PRESTANKA Ko priča istinu? Moskva u klin, Berlin u ploču!
Foto: Shutterstock

"Transport turbine bi mogao da počne odmah. Nemačke vlasti su još početkom prošle nedelje dostavile kompaniji "Semens enerdži" svu potrebnu dokumentaciju za izvoz turbine u Rusiju", navodi se u saopštenju Simensa i ističe da su u Gaspromu svesni da nedostaje carinska dokumentacija za uvoz u Rusiju, koju je Gasprom, kao kupac, dužan da obezbedi.

(UKRAJINA UŽIVO) Brzom akcijom sprečena ukrajinska diverzija; Poljski tenkovi na prvoj liniji fronta (FOTO/VIDEO)

Gasprom nije komentarisao saopštenje nemačke kompanije, ali je ranije danas saopštio da mora da obustavi rad još jednog gasno-turbinskog motora na kompresorskoj stanici Portovaja gasovoda Severni tok zbog redovnog remonta, preneo je ranije TASS.

Prema saopštenju Gasproma, usled obustave rada turbine, dnevni kapacitet ruske kompresorske stanice Portovaja biće smanjen na 33 miliona kubnih metara gasa od srede, 27. jula počevši od 4 sata ujutro po srednjoevropskom vremenu, što je samo polovina sadašnjih već smanjenih isporuka.

KO JE KRIV? EU postala talac Rusije

Gasprom je od 16. juna smanjio isporuke gasa preko Severnog toka, navodeći kao razlog probleme sa održavanjem turbina. Kompanija je tada saopštila da Simens zbog sankcija koje je Kanada uvela ne može da vrati sa popravke gasne turbine.

Kanada je kasnije odlučila da izuzme opremu Gasproma od sankcija do kraja 2024. godine.

Evropski političari su više puta upozoravali da bi Rusija mogla potpuno da prekine dotok gasa ove zime, što je korak koji bi gurnuo Nemačku u recesiju i doveo do skoka cena za potrošače koji se već muče sa velikim poskupljenjima hrane i energije.

PUTIN NIJE LUD Zapad u ozbiljnom problemu - Biće pravo čudo da ovo ne pogodi sve nas

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading