BOLJE IM JE DA SARAĐUJU Moskva komentarisala američke pretnje Kini
Tanjug/Ap

Kina je, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, kreditno sposobna i može sebi da dozvoli nezavisnu politiku, utemeljenu na odgovornosti i multilateralnosti, izjavila je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova, komentarišući pretnje SAD Kini zbog eventualne pomoći Rusiji u zaobilaženju sankcija.

Zaharova je uporedila ovu situaciju sa Saudijskom Arabijom. Ona je podsetila da je pre tri godine američki lider Džozef Bajden lično saopštio "da će naterati Kraljevstvo da plati visoku cenu i da će ih pretvoriti u otpadnike".

- A sada sa praznim kanisterom i pruženom rukom otišao je da se pokloni prestolonasledniku Bin Salmanu, koji se pokazao kao državnik i u ime globalne stabilnosti udostojio da primi predsednika ekonomski nesolventne zemlje - navela je ona.

Prema njenim rečima, američka privreda opstaje samo zahvaljujući američkim vojnim bazama tamo gde one postoje i odgovornom ponašanju istinskih nezavisnih država, tamo gde ih nema.

- SAD mnogo godina troše više, nego što proizvode. Dug od 30 biliona dolara nemaju čime da plate. I, svi to znaju. To što Vašington planira i sprovodi državne udare u raznim delovima sveta, o čemu je nedavno tako otvoreno pričao bivši savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, ne znači nikakvu finansijsku sposobnost - objasnila je ona.

 

 

Kako je poručila Prajsu, ona bi uporedila ekonomske sisteme SAD i Velike Britanije sa bankrotiranim aristokratama, koji su svoju imovinu stavili pod hipoteku nekoliko puta, svima su dužni, a nikako ne mogu da se odreknu komfornog života.

- Tako da je jedini vaš spas u dobrim odnosima sa drugima i onima kojima dugujete. Samo vi niste aristrokrate. Vi ste malograđani - zaključila je Zaharova.

Ranije je američki Stejt department saopštio da će Peking skupo platiti ako bude pomagao Rusiji da zaobiđe sankcije. Kako je izjavio portparol Stejt departmenta Ned Prajs, SAD će zajedno sa desetinama saveznika tražiti visoku cenu od Kine ako počne da snabdeva Rusiju oružjem ili joj pomogne u zaobilaženju sankcija. Kako je istakao, Amerikanci za sada nisu primetili takve radnje, ali budno motre na poštovanje sankcionog režima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading