DUMA RAZMATRA PREDLOG Predsednik Rusije bi trebalo da izraz "predsednik" zameni drugom titulom
Foto: EPA/ MAXIM SHIPENKOV

Liberalne demokrate su predložile da se izraz "predsednik“ zameni titulom "vladar“ dok se strana reč "potpuno ne ukoreni“, rečeno je RIA Novostima u pres-službi dumske frakcije Liberalno-demokratske partije.

DUMA RAZMATRA PREDLOG Predsednik Rusije bi trebalo da izraz

Foto: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA NOVOSTI

 

Inauguracija Borisa Jeljcina za prvog predsednika Rusije održana je 10. jula 1991. godine, nakon što je pobedio na prvim predsedničkim izborima SSSR-a 12. juna 1991. sa preko 58% glasova.

"Naslov funkcije šefa države nas je uvek zbunjivao. Termin 'predsednik' u smislu šefa izvršne vlasti prvi put je upotrebljen tek krajem 18. veka u SAD, a mnogo kasnije se proširio po celom svetu. Kod nas je, po istorijskim merilima, to nova reč, i dok se potpuno ne ukoreni, možete je bezbedno zameniti, na primer, frazom 'šef države' ili rečju 'vladar'. I jedno i drugo je razumljivije ruskom uhu“, napominju iz LDP.

PUTIN POTPISAO UKAZ GUSP ima pravo da obara dronove za čuvanje komandnih mesta

Takođe su podsetili da je takva teza bila među amandmanima Liberalno demokratske partije prilikom izmena Ustava 2020. godine, ali da nije uzeta u obzir.

"Predsednik 1991. i sadašnji predsednik su dve osobe različitog statusa. (Boris) Jeljcin je izabran 1991. godine po Ustavu SSSR, a sada se šef države bira prema Ustavu Rusije, usvojenom 1993. godine", navode iz stranke čiji je osnivač bio Vladimir Žirinovski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading