IZNENAĐUJUĆA VEST Najveći svetski izvoznik nafte duplirao uvoz tog energenta iz Rusije
EPA

Prema podacima kompanije za prikupljanje i distribuciju finansijskih informacija, Refinitiv, na koju se poziva agencija Rojters, u Sudijsku Arabiju je u drugom kvartalu 2022. godine stiglo 647.000 tona nafte preko ruskih i estonskih luka. To odgovara količini nešto većoj od 7.000 tona ili 48.000 barela nafte dnevno.

U istom periodu prošle godine, ukupna količina uvezene nafte iz Rusije je bila 320.000 tona, prenosi Dojče vele (DW).

"POSTAJE ZASTRAŠUJUĆE!" Vatreni govor Takera Karlsona - Najgori ljudi u Americi zagovaraju beskrajni rat u Ukrajini (VIDEO)

Saudijska Arabija koristi rusku naftu za proizvodnju električne energije, a zatim može da proizvodi i izvozi sopstvenu naftu.

Zbog sankcija, pre svega Evropske unije, Rusija prodaje svoju naftu na svetskom tržištu uz značajne popuste. S obzirom na rat Rusije protiv Ukrajine, neke države odbijaju da kupuju rusku naftu. S druge strane, velike ekonomije poput Kine i Indije, kao i brojne zemlje Afrike i Bliskog istoka, povećale su uvoz tog energenta iz Rusije.

Predsednik SAD DŽozef Bajden danas popodne stiže u Saudijsku Arabiju, poslednju stanicu na njegovoj turneji po Bliskom istoku.

RAT UŽIVO - DAN 142. Sprečen teroristički napad, najavljene promene u sistemu sankcija

Očekuje se da će on pokušati da ubedi Rijad da poveća izvoz nafte i time inicira pad cena "crnog zlata" na svetskom tržištu. Bajden je pod ogromnim pritiskom u SAD zbog naglog rasta cena goriva, i to samo četiri meseca uoči važnih izbora za Kongres, napominje DW.

Nemački medij takođe dodaje da Bajden odbacuje optužbe da svojim putovanjem u Saudijsku Arabiju stavlja jeftiniju naftu ispred ljudskih prava.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading