AMERIKANCI PIŠU Ko je Nikolaj Patrušev, desna ruka Vladimira Putina, ali i čovek koji želi da ga zameni na mestu predsednika Rusije
Foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/K

Na poslednjem sastanku ruskog Saveta bezbednosti, kojim je predsedavao predsednik Vladimir Putin, u centru pažnje bio je još jedan "jastreb" – Nikolaj Patrušev, sekretar ovog tela i bliski saveznik prvog čoveka Rusije. Mnogi su mišljenja da gađa Putinovu poziciju i da mu ne bi smetalo da Putina nema, pogotovo sada kada se spekuliše o Putinovom zdravlju, što Кremlj uporno demantuje.

Кada je ruski predsednik Vladimir Putin održao poslednji sastanak svog Saveta bezbednosti pre pokretanja invazije na Ukrajinu, činilo se da su mišljenje i reč jednog od njih bili važniji na sastanku. Uspon bivšeg Putinovog pomoćnika Nikolaja Patruševa podvlači uticaj tvrdolinijaških bivših operativaca КGB-a koji se više od dve decenije bore sa liberalno nastrojenim tehnokratama za Putinovu pažnju, postavljajući pitanja o pravim namerama Petruševa i da li će on biti Putinov naslednik.

AMERIKANCI PIŠU Ko je Nikolaj Patrušev, desna ruka Vladimira Putina, ali i čovek koji želi da ga zameni na mestu predsednika Rusije

Tanjug

 

Patrušev, uticajni sekretar Saveta bezbednosti i bliski Putinov saveznik iz njihovih dana zajedno u КGB-u u Sankt Peterburgu, navodno je rekao ruskom predsedniku da Sjedinjene Američke Države stoje iza tenzija u istočnoj Ukrajini i da žele da orkestriraju ruski kolaps.

Dok se Putin povukao iz očiju javnosti, Patrušev, čija je pozicija ekvivalentna savetniku za nacionalnu bezbednost SAD, istupio je da opravda specijalnu i promoviše ratne ciljeve Rusije. U seriji intervjua ruskim novinama, on je predvideo da će se Evropa srušiti pod teretom globalne krize hrane i izbeglica, a Ukrajina raspasti na nekoliko zemalja.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading