POSLEDICE SANKCIJA ZAPADA I AMERIKE Rusija obara rekorde na azijskom tržištu nafte i gasa
Foto: Shutterstock/EPA/Alexei Danichev

Energetske sankcije koje je Evropska Unija nametnula Rusiji, i sebi samoj, nastavljaju da se pokazuju kao kontraproduktivne. Izvoz ruskog dizela i drugih jednako traženih derivata značajno je zbog embarga pao u EU ali je zato proradila nova alternativna ruta za Moskvu – Bliski istok, piše „Blumberg“.

Protok za Bliski istok iz Rusije je rastao svakog meseca od februara, od početka rata u Ukrajini a znatno pre energetskih sankcija EU. Sada se samo ubrzao i u junu je dostigao 155.000 barela dnevno, kažu podaci „Vorteksa“, dok je u isto vreme za EU pao za 30 odsto.

RUSKI ŠAMAR VAŠINGTONU Vreme je da priznate šta ste uradili!

Ova pravac trgovine za rusko gorivo nije potpuno nov ali sada je razrađen jer su trgovci pronašli svoj interes u novoj političkoj konstelaciji. Tačnije, još se razrađuje jer će biti veći kako se bude snažnije sprovodila zabrana uvoza ruske nafte u EU morskim putem. Ovaj embargo, uveden šestim paketom sankcija, trebalo bi da se striktno sprovodi od decembra a sada ga posredničke kompanije sprovode na dobrovoljnoj „samosankcionišućoj“ bazi.

- Kako se bude približio kraj godine, protok će se povećati – kaže Džonatan Lejč, naftni analitičar u „Tarner, Mejson i kompanija“.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading