ROGOZIN SE OGLASIO: Testiramo najmoćniju nuklearnu raketu za serijsku proizvodnju!
Foto: Youtube/Printscreen

Ranije je Dmitrij Rogozin posetio fabriku Krasmaš i rekao da je preduzeće spremno da obezbedi stabilnu serijsku proizvodnju Sarmata, javlja ruska državna televizija.

Inače ova izjava poklapa se sa sa nanajvom da 15, 16, 18-21. jula izdato je upozorenje NOTAM za područje polusotrva Kola i na Dalekom istoku da će biti održano testiranje. Ovu informaciju saopštila je ruska mornarica, mada se poklapa sa najavom testiranja koje navodi Rogozin.

Nešto iz ruske flote: 15, 16, 18-21 jul. Možda je ovo lansiranje SLBM-a, može biti „Bulava” na maksimalnom dometu sa ciljanim područjem u Tihom okeanu ili na poligon Kura sa veoma neobičnom putanjom. NOTAM-ovi: K5600/22, P5876/22.

ROGOZIN SE OGLASIO: Testiramo najmoćniju nuklearnu raketu za serijsku proizvodnju!

Foto: Printscreen/Video

 

ICBM RS-28 „Sarmat“ iliti kako su ga mediji prozvali „Satanin sin“ nije još uvek ušao u operativnu upotrebu, jer je nedavno tek opitovan, uz medijsku pompu, ali je izazvao pažnju zahvaljujući ruskim političarima koji su sa njim pretili Velikoj Britaniji da će je zbrisati sa lica zemlje.

Govorilo se i o njegom nasledniku „Satani“ odnosno strateškoj interkontinentalnoj balističkoj raketi R-36M ili po NATO nomeklaturi SS-18 Satan. Rusi ovu balističku raketu inače zovu „Vojvoda“.

Ova raketa projektovana je za vođenje nukelarnog rata. Projektovana je i razvijena u Konstrukcionom birou „Južnoje“ u gradu Dnjepropetrovsku u Ukrajini, kako bi zamenila sertiju raketa SS-9 Scarp u raketnim silosima ukopanim u zemlju u ukupno 288 raketnih silosa koliko je raspoređeno širom tadađnjeg Sovjetskog Saveza. Poslednja serija raketa izrađena je pre raspada SSSR-a 1991. godine.

ROGOZIN SE OGLASIO: Testiramo najmoćniju nuklearnu raketu za serijsku proizvodnju!

Foto: Printscreen

 

Interkontinentalna balistička raketa R-36M UTTh/M2 „Vojvoda“ je dvostepena raketa na tečno gorivo sa digitalnim inercijalnim sistemom vođenja. Ova raketa se nalazi u fazi povlačenja iz upotrebe ruskih strateških nuklearnih snaga u kojoj se još uvek nalaze operativni modeli 4,5 i 6 što je prema procenama iz 211 oko 50 balističkih raketa koje imaju do 500 nukelarnih bojevih glava

SS-18 Vojvoda se smatra najvećom balističkom raketom četvrte generacije i jedina je „teška“ raketa dozvoljena u okviru Ugovora o strateškom ograničenju strateškog naoružanja SALT 2.

Prema klasifikaciji Glavne raketne i artiljerijske uprave Ministarstva odbrane Ruske Federacije (GRAU) raketa RS-36M opisana je kao dvostepena balistička raketa na tečno gorivo, smeštena u raketne silose ukopane u zemlju ojačane da mogu izdržati nuklearni napad i eksploziju.

Ova interkontinetalna balistička raketa može da nosi 10 više nezavisno usmerenih bojevih glava takozvana MIRV tehnologija (Multiple Independently Reentry Vehicle) od kojih svaka ima jačinu od 500kT kod kojih je preciznost CEP (Circular Error Probable) prema ruskim ocenama manja od 650 m. Veruje se da ove rakete mogu da unište 80 posto raketnih silosa SAD, uz korištenje samo dve nukelarne bojeve glave. Zbog toga Amerikanci su tražili smanje borja bojevih glava ovih raketa sa 500 na 308, pa na 54, dok u Rusiji je navodno operativno manje od 20 nukelarnih bojevih glava za ove rakete. otuda i konstantna pretnja poslanika Dume ovim raketama da će gađati Veliku Britaniju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading