PUTIN DOBIJA NOVU TITULU? "Glava države" najviše prija ruskom uhu
Foto: Yurin Kadobnov/Pool Photo via AP

Boris Jeljcin je postao prvi predsednik Rusije nakon što je pobedio na prvim predsedničkim izborima Ruske Sovjetske Federalne Socijalističke Republike 12. juna 1991. godine, sa preko 58 odsto.

- Naziv funkcije šefa države nas je uvek zbunjivao. Termin "predsednik" u smislu šefa izvršne vlasti prvi put je upotrebljen tek krajem 18. veka u SAD, a mnogo kasnije se proširio po celom svetu. Kod nas je, istorijski gledano, ovo nova reč i dok se potpuno ne ukoreni, možemo je zameniti. Na primer, frazom "glava države" ili rečju "vladar". Obe su razumljivije ruskom uhu - napominju iz LDPR.

Zalihe oružja se iscrpljuju, pomoć Ukrajini neće trajati još dugo - Alo.rs

Iz stranke nedavno preminulog Vladimira Žirinovskog su podsetili da su oni predlagali amandman kojim bi se promenila reč prilikom izmene Ustava 2020. godine, ali da to nije uzeto u obzir.

- Predsednik 1991. godine i sadašnji predsednik su dve osobe različitog statusa. Jeljcin je izabran 1991. godine po Ustavu RSFSR, a sada se šef države bira prema Ustavu Rusije, usvojenom 1993. godine - takođe je saopštila frakcija.

"AKO NE ŽELITE DA UPOZNATE PUTINOVU VOJSKU, BEŽITE ODMAH!" Grad koji je sledeći na udaru sprema se za poslednji otpor ruskim snagama - Alo.rs

Oni su podsetili da uspeh Žirinovskog na izborima 1991. godine, kada je osvojio 6.2 miliona glasova, čime mu je omogućeno da učestvuje u radu Ustavne konferencije 1993. godine.

- Naša stranka je podržala donošenje Osnovnog zakona, jer je tih burnih godina nastavak bezakonja bio opasniji od donošenja daleko od savršenog Ustava. Međutim, to ne znači da danas ne možemo da ga ispravimo - navode iz LDPR.

Sve o ratu u Ukrajini možete pratiti u našem BLOGU UŽIVO.

Komentari (0)

Loading