STIGLI KONTEJNERI ZA RUSE Brod sa ruskim tovarom uplovio u Barencburg
Tanjug

- Na brodu su dva kontejnera sa kritičnim teretom koji obezbeđuju funkcionisanje Državnog fonda Arktikugol i Generalnog konzulata Rusije na Svalbardu, uključujući hranu, medicinsku opremu, građevinski materijal i rezervne delove za vozila, navodi se u publikaciji.

Pre nedelju dana, norveški kamioni su pokupili robu zaglavljenu na kontrolnom punktu Storskog i prevezli je u Tromse, gde su 5. jula kontejneri utovareni na brod za prevoz do Svalbarda morskim putem. Kako je prošle srede rekla predstavnica Ministarstva spoljnih poslova kraljevine Ane Lunde, do kašnjenja u transportu nije došlo zbog pokušaja obustave snabdevanja, već zbog sankcija EU.

Prema rečima ruskog generalnog konzula u Špicbergenu, Sergeja Guščina, ubuduće teret neće isporučivati ruski, već norveški prevoznici, kojima nije potrebna dozvola vlasti.

Oslo je krajem aprila uveo ograničenja za ruske drumske prevoznike. To je dovelo do blokade na granici kritičnih dobara za naselja na Svalbardu. Kasnije je Norveška odbila zahtev za prolaz robe za ruska naselja u arhipelagu.

Kako je istakao potpredsednik Saveta Federacije Konstantin Kosačov, norveške vlasti su svojom odlukom prekršile Pariski ugovor iz 1920. godine, prema kojem strane priznaju suverenitet Norveške nad Svalbardom, ali pod uslovom da uvoz robe neće biti ograničen.

Svalbard se nalazi u Arktičkom okeanu. Ugovorom iz 1920. ustanovljen je norveški suverenitet nad ovom teritorijom, a države potpisnice ugovora, među kojima je i Rusija, dobile su jednako pravo da eksploatišu prirodne resurse arhipelaga i njegovih teritorijalnih voda. Norveški parlament je 1947. godine priznao da SSSR ima posebne ekonomske interese na Svalbardu. Od 1991. godine ova prava su preneta na Rusiju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading