"RUSIJA POKAZALA DA NE ŽELI DIJALOG" Ruski ministar spoljnih poslova napustio sastanak pre vremena
EPA

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok je ocenila da je Rusija time pokazala da ne želi dijalog.

Lavrov je skupu na Baliju rekao da zapadni saveznici primoravaju Ukrajinu da se bori njihovim oružjem, optuživši ih da ignorišu uzroke sukoba.

"Ako Evropska unija i SAD teže pobedi Ukrajine na bojnom polju, onda sa Zapadom verovatno nemamo o čemu da razgovaramo", rekao je i odmah posle obraćanja napustio sastanak.

Grupu 20 okuplja 19 privredno snažnih zemalja i Evropska unija. Za razliku od još eltinije G7, G20 uključuje države upitne demokratske prakse, poput Rusije, Kine i Saudijske Arabije. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je agenciji dpa potvrdila Lavrov neće prisustvovati zvaničnom ručku i popodnevnom delu sastanka. "Lavrov će održati bilateralne sastanke, zatim će se obratiti novinarima i otputovati", rekla je ona.

U govoru, Lavrov je Zapadu prebacio da primorava Ukrajinu da se u ratu "koristi njegovim oružjem" i po zapadnim državama osuo paljbu jer Rusiju nazivaju "agresorom" i "okupatorom".

Rusija, prema njegovim rečima, smatra da je njeno pravo, pošto vodi nezavisnu politiku, da svoje interese u Ukrajini ostvaruje i vojnom silom, a zapadne sankcije je nazvao ilegalnim. Lavrov je rekao da je u Indoneziju, na Bali, dodao da bi stekao sliku "kako zapad diše". S druge strane, Berbokova je gest osudila kao dokaz da "ruske vlasti ne pokazuju ni milimetar spremnosti za razgovor", pa ni o globalnoj krizi hrane.

"Važno je ... da zajedno podržimo zemlje svetskog juga, da ljudi koji inače već pate ne skliznu u još dublju krizu gladi", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, većina učesnika konferencije na Baliju je osudila "brutalnu agresiju Rusije" i uputila joj "veoma jasan poziv da prekine rat". Ona u nastavku azijske turneje putuje na Palau i u Japan. Lavrovljev dolazak na konferenciju je trebalo da i da pripremi učešće predsednika Vladimira Putina na samitu G20 u novembru. Još je, međutim, nejasno namerava li Putin da učestvuje lično i putem video linka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading