PUTIN SPREMA MOĆNE RAKETE UBICE STELTOVA Isporuka trupama do kraja godine
Alo! Ilustracija /J.V.

Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, najavio je da će do kraja ove godine biti završeno testiranje raketa vazduh-vazduh malog do srednjeg dometa, koje će biti u stanju da otkrivaju i obaraju stelt letelice manjih dimenzija, a nosiće ih ruski borbeni avioni pete generacije su-57, koji i sami koriste tehnologiju koja omogućava nevidljivost.

Ovi lovci, koje poseduje vojska pod komandom predsednika Vladimira Putina, jedini su operativni stelt borbeni avioni u svetu pored američkih F-22 i F-35, kao i kineskog J-20.

Foto: Ilustracija

 

Šojgu je naveo da su nove rakete osmišljene da se, pored savremenih su-57, montiraju i na druge noseće platforme, ali nije naveo na koje.

- Ove godine planiramo da završimo testiranja raketa i isporučimo prve serijski proizvedene količine za operativnu upotrebu. Ovo novo oružje pomoći će borbenu efikasnost letelice koja ga nosi u vazdušnom duelu i povećati opseg vazdušnih meta protiv kojih se deluje, uključujući letelice manjih dimenzija, koje su zasnovane na stelt tehnologiji - kazao je Šojgu.

Ruska agencija Tas navodi da su napredne rakete vazduh-vazduh namenjene borbenom avionu pete generacije prvi put prikazane na ceremoniji otvaranja modernog proizvodnog pogona ruskog državnog dizajnerskog biroa za izradu mašina "Vimpel" u novembru 2019.

Tada nije objavljeno kako će se one zvati niti su navedene performanse raketa.

Kako piše Jurejžan tajms, one bi mogle da budu izvedene iz serije R-77 raketa, čiju verziju R-77-1 rusko ratno vazduhoplovstvo koristi od 2015, a u borbi su isprobane u Siriji, gde su ih nosili avioni su-35S.

su-57

 - razvoj ovog borbenog aviona počeo 2002, ali je prvi let imao tek u januaru 2010.
 - prva ruska letelica na kojoj je primenjena stelt tehnologija
- do sada je nosio do osam radarom navođenih raketa K-77M

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla u Britaniju na obuku

Ben Volas, britanski ministar odbrane, izjavio je juče da je prva grupa ukrajinskih vojnika stigla u Veliku Britaniju na obuku. Gardijan navodi da je obuka deo programa koji ima za cilj da vojno osposobi do 10.000 novih ukrajinskih regruta u okviru paketa vojne pomoći od 2,3 milijarde funti.

Likvidiran komandant ruskog tenkovskog bataljona

Ukrajinski mediji preneli su da je vojska te zemlje nanela žestok udarac Rusima pošto je u borbama likvidiran potpukovnik Jegor Melešenko, komadant tenkovskog bataljona. Time se broj ubijenih ruskih visokih vojnih zvaničnika od početka agresije na Ukrajinu popeo na 58 osoba.

 

Komentari (0)

Loading