KRENULA I RUSKA EKONOMSKA MOBILIZACIJA Duma donela dva zakona! Moguć drastičan efekat (VIDEO)
Alo! Ilustracija /J.V.

Sva preduzeća koja dobiju naređenje za potrebe rata i vojske moraće da ih ispune, neće moći da ih odbiju, odnosno moraće da se obavežu da će vojsku snabdevati svime što joj je potrebno. Uvodi se i promena radnog zakonodavstva, a kompanije koje obavljaju ove poslove moći će da otkazuju zaposlenima godišnje odmore, moraće da rade vikendom i praznicima, a očekuje se i produženje radnog vremena.

Naime, donji dom ruskog parlamenta Duma je već u prvom čitanju odobrila dva zakona koja dozvoljavaju državi da uvede „specijalne mere u privredi” tokom ratnih operacija van Rusije. Dakle, „specijalna vojna operacija“ zahteva i „posebne mere u privredi“, što znači da dok traje rat, privreda ide ratnim putem. Kako prenose ruski mediji, zakoni su doneti ne samo zbog „operacije” u Ukrajini, već i zbog zapadnih sankcija.

Od predloga do prihvatanja u Dumi prošlo je samo pet dana, iako se očekuje da će biti drugog i trećeg čitanja („peglanje“ amandmana na zakon), a na kraju ga mora odobriti Vladimir Putin, koji je verovatno sve započeo. Po ovim zakonima država može da uvede i posebne mere, kao što je radna obaveza za sve zaposlene. Duma priznaje da je situacija alarmantna i da su vojne potrebe države prioritet, pa će neke grane privrede i zaposleni u tim sektorima morati da se organizuju odvojeno. Sve će biti podređeno tome da je vojska sređena i zadovoljna. To se ne odnosi samo na državna, već i na privatna preduzeća.

Neki mediji, čak i ruski, navode da će država zapravo moći da uvede „zakone rata” u pojedinim preduzećima, a radnici će praktično biti „pod mobilizacijom”. Doduše, potpredsednik Vlade zadužen za privredu Jurij Borisov objasnio je moskovskom poslovnom listu RBK da „cela privreda neće biti podređena potrebama fronta i vojske”. Međutim, finansijska sredstva i materijalno-tehničku logistiku za takve ugovore moraće da obezbede, pored centralnih državnih organa, sve niže lokalne uprave i samouprave.

Zanimljivo je da se zakon ne odnosi samo na Oružane snage Rusije, već, kako prenosi agencija Interfaks, i na „druge vojske, vojne formacije i organe antiterorističkih i drugih operacija van teritorije Rusije“. Očigledno, ovo se ne odnosi samo na armiju paradržavnih snaga Donjecka i Luganska, već verovatno i na druge privatne (Vagner), partijske i paravojne formacije koje se bore u Ukrajini.

Rusija se našla u teškoj situaciji, a zbog sankcija i nemogućnosti uvoza zapadne tehnologije ratna industrija se našla u nevolji. A ruski mediji pominju velike probleme koje ruske trupe u Ukrajini imaju sa logistikom – isporukom opreme, naoružanja, ali i hrane i drugih potrepština za vojsku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading