ŠOKANTNA TVRDNJA SINA POZNATOG NAUČNIKA Krivi FSB za ubistvo svog oca! Optužen da špijunira za Kineze, uhapšen i odmah umro
Foto: ispb.fsb.ru

Da podsetimo, Dmitri je naučnik koji je uhapšen prošle nedelje u Sibiru jer je optužen za špijunažu i tajnu saradnju sa Kinom. On je bolovao od uznapredovalog raka pankreasa i prebačen je u Moskvu, u ozloglašeni zatvor Lefortovo gde je i preminuo. Ubrzo se oglasio njegov sin Maksim koji tvrdi da je ruska služba bezbednosti (FSB) ubila njegovog oca.

ŠOKANTNA TVRDNJA SINA POZNATOG NAUČNIKA Krivi FSB za ubistvo svog oca! Optužen da špijunira za Kineze, uhapšen i odmah umro

Foto: Printscreen

 

Njegov advokat Aleksander Fedulov je dan nakon smrti Dmitrija izjavio da će momentalno uložiti žalbu za određivanje pritvora dodavši da je "predsednik Rusije paranoičan jer svuda vidi špijune". Dmitri je vodio laboratoriju za kvantnu optičku tehnologiju na sibirskom Novosibirskom državnom univerzitetu. Uhapšen je u bolničkom krevetu 30. juna zbog sumnje da je špijunirao za Kinu.

Sud u Moskvi je 2. jula odredio da se Kolker drži u pritvoru dva meseca do istrage koju je sprovela Federalna služba bezbednosti (FSB). Njegov sin Maksim je otkrio da se njegov otac nalazio u teškom stanju i da nije bio u stanju sam da se hrani jer je bio hranjen intravenozno pre hapšenja.

"FSB je ubio mog oca. Izvukli su ga iz bolnice iako su znali u kakvom je stanju. Hvala državi! Nisu dozvolili ni našoj državi da se oprosti. Nadam se da ćete odgovarati za svoje postupke. Trebalo vam je dva dana da ubijete čoveka. Sada je moja cela porodica ostala bez oca", naveo je Maksim u objavi na društvenoj mreži "VKontakte". 

Poslednjih godina jedan broj ruskih naučnika je uhapšen i optužen za izdaju zbog navodnog prenošenja osetljivog materijala strancima. Kritičari Kremlja kažu da hapšenja često potiču iz neosnovane paranoje. U Rusiji je za izdaju predviđena kazna do dvadeset godina zatvora.

Sve o ratu u Ukrajini možete pročitati na našem BLOGU.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading