LAVROV ZAGRMEO: Amerika želi da ubije istorijsko pamćenje pravoslavnih naroda!
EPA

On je ocenio da je želja "američkog suverena da ubije istorijsko pamćenje ne samo Bugara, već i ostalih naroda na Balkanu, pre svega pravoslavnih".

"To nije samostalna odluka vršioca dužnosti premijera koji zastupa apsolutno otvorenu nedvosmislenu proameričku orijentaciju i spreman je da ispuni sve želje svog suverena (iz SAD)", rekao je Sergej Lavrov, prenosi TAS S.

OČEKUJE NAS TEŠKA KRIZA Bugarski ekspert upozorio: Rusija može obustaviti isporuke nuklearnog goriva - Alo.rs


Šef ruske diplomatije je objasnio da "želje suverena" uključuju ubijanje istorijskog pamćenja Bugara, uništavanje temelja odnosa koji su utvrđeni u zajedničkoj borbi za nezavisnost i mnogim drugim situacijama, uključujući i one iz novije istorije.

 

 


"Politika Vašingtona ne odnosi se samo na Bugarsku, ona želi da ubije istorijsko pamćenje i drugih naroda na Balkanu, pre svega, pravoslavnih", ocenio je Lavrov i naglasio da su i same bugarske vlasti bile iznenađene tom odlukom.

Ruski diplomata je poručio da će Moskva odgovoriti na ovaj potez bugarskih vlasti i dodao da je ruskoj ambasadi u ovoj fazi onemogućen normalan rad.

Prethodno je ruska ambasada u Sofiji saopštila da ruske diplomate i službenici ruskih diplomatskih ustanova koji su proglašeni nepoželjnima, napuštaju teritoriju Bugarske.

 

 

PRIŠTINA PROVOCIRA PUTINA Lažna država Kosovo uvela dodatne sankcije Rusiji - Alo.rs

Zvanična Sofija je saopštila da proteruje 70 ruskih diplomata, koji su, navodno, uhvaćeni u špijunaži.

Kao odgovor na odluku bugarskih vlasti ruska ambasadorka u Sofiji Eleonora Mitrofanova podnela je bugarskom MIP protestnu notu zahtevajući poništenje te odluke.

Rok koji je Rusija dala Bugarskoj istekao je u petak u 12.00.

U Moskvi su obećali da će odgovoriti na ovaj potez bugarskih vlasti, kao i da uzvratne mere neće nužno biti simetrične.

Ambasadorka Mitrofanova je izjavila za bugarsku TV da postoji i mogućnost prekida diplomatskih odnosa sa bugarskom zbog masovnog proterivanja ruskih diplomata.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte u BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading