OČEKUJE NAS TEŠKA KRIZA Bugarski ekspert upozorio: Rusija može obustaviti isporuke nuklearnog goriva
Foto: Shutterstock

U svom pisanom obraćanju predsedniku Bugarske, političkim partijama i budućem rukovodstvu Ministarstva energetike ekspert je izjavio da oseća potrebu da podeli sa njima svoju zabrinutost i prognoze zbog pogoršanja diplomatskih odnosa sa Rusijom.

On je podsetio da 100 odsto isporuka nuklearnog goriva, komponente i inženjerijske usluge za bugarsku atomsku centralu "Kozloduj" obezbeđuju ruske kompanije.

- Bugarska će se suočiti sa veoma teškom krizom zbog prinudnog prekida rada atomske centrale "Kozloduj", kada se potroše zalihe nuklearnog goriva - navodi se u saopštenju.

Ako se realizuje najgori scenario i Rusija prestane da isporučuje nuklearno gorivo za elektranu, treba zaustaviti samo jedan blok "Kozloduja" i opet pustiti u rad termoelektrane.

- Ne verujem da će sve političke partije u zemlji prihvatiti konsenzusom ovaj program, ali sam duboko uveren da je to jedini izlaz iz ćorsokaka potencijalne krize koja može nastati posle 2023. godine zbog mogućeg obustava isporuka nuklearnog goriva i rezervnih delova za atomsku centralu "Kozloduj". Ali baš sada je vreme da se razmisli i planiraju koraci kako bi se izbegli probleme - zaključio je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading