PUTINOVA NOĆNA MORA Alijansa povećala snage za brzo reagovanje, evo šta Rusija može da očekuje (VIDEO)
Foto: Printscreen

Povećanje će biti skoro osam puta sa 40.000 vojnika na 300.000 vojnika. Taj potez je odgovor na „eru strateškog nadmetanja“, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je dodao da je to deo „najveće revizije kolektivne odbrane i odvraćanja od Hladnog rata“.

Povećanje je posledica direktne pretnje od Rusije evropskoj bezbednosti, a novi vojni plan NATO-a treba da „drastično unapredi” njegovu istočnu odbranu. Ovo će uključivati povećanje nekoliko NATO ratišta u regionu na nivo brigade – taktičke jedinice od nekoliko hiljada vojnika. Sada su multinacionalne borbene grupe aktivne u brojnim državama na granici Rusije, uključujući Letoniju, Estoniju, Litvaniju i Poljsku – dok postoje planovi za raspoređivanje dodatnih borbenih grupa u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

„Uveren sam da Moskva, predsedniče Putin, razume naše garancije kolektivne bezbednosti, razume posledice napada na zemlju saveznicu“, rekao je Stoltenberg novinarima na konferenciji za novinare u Briselu. „To će izazvati odgovor cele Alijanse. I da bismo potkrepili tu poruku, povećavamo prisustvo NATO-a.

Na ovonedeljnom samitu NATO-a u Madridu, koji će uslediti nakon sastanka G7 industrijskih demokratija koji se trenutno održava u Nemačkoj, gotovo je osigurano da će alijansa promeniti svoj zvanični stav prema Rusiji. Usvojen 2010. godine, opisao je Moskvu kao „strateškog partnera“, ali to više neće biti slučaj.

„Očekujem da će saveznici jasno izjaviti da Rusija predstavlja direktnu pretnju našoj bezbednosti, našim vrednostima, međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima“, dodao je Stoltenberg, koji je rekao da će „snažan“ jezik verovatno biti usvojen i prema Kini.

NATO snage za odgovor (NRF) su kombinacija kopnenih, morskih i vazdušnih sredstava koja se mogu brzo rasporediti u slučaju napada. Stalno se povećavao sa 13.000 na 40.000 vojnika od 2014. godine – a ovo nedavno najavljeno povećanje pokazuje koliko je smrtonosno ozbiljna ničim izazvana invazija Rusije na Ukrajinu.

Kao odgovor na rusku neprovociranu i brutalnu invaziju na Ukrajinu u februaru, NATO je prvi put rasporedio jedinice visoke pripravnosti NRF-a u ulozi odvraćanja i odbrane, prenosi 19fortyfive

„Plan da se drastično poveća broj trupa raspoređenih kao deo snaga za brzo reagovanje, najavljen je u vreme kada Rusija napreduje u Ukrajini i pokreće nove raketne udare na ukrajinske gradove. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg opisao je poboljšanja borbene grupe radi jačanja regionalne bezbednosti zbog direktne pretnje koju predstavlja Rusija“, objasnila je Medlin Vajld, pomoćni analitičar odbrane u međunarodnoj analitičkoj firmi GlobalData.

„Dok se zapadni lideri sastaju na samitu G7 i NATO ove nedelje, Rusija ostvaruje dobitke u istočnoj Ukrajini i uputila je pretnje baltičkim državama uvođenjem ograničenja trgovinskog pristupa Kalinjingradu“, rekao je Vajld. „Baltičke države se u velikoj meri oslanjaju na NATO u održavanju svoje bezbednosti, zbog ograničenog budžeta za odbranu. Dok NATO-ovo raspoređivanje dodatnih trupa u snage za brzo reagovanje nije direktna reakcija na nedavne promene u sukobu, odluka da se to učini uticala je na to. Saopštenja iz NATO-a pokazuju organizaciju posvećenu podršci Ukrajini i jačanju evropske bezbednosti dok sukob ulazi u peti mesec.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading