SJAJNE VESTI ZA PUTINA Kraj igre, Nemačka vrši pritisak da dođe do rešenja problema
Foto: Shutterstock

„U sporu povodom zabrane tranzita pojedinih vrsta robe u rusku enklavu Kalinjingrad došlo je do pomaka. Prema informacijama 'Špigla', uskoro bi ta mera mogla da bude ukinuta, na zahtev Nemačke“, prenosi list.

Prema informacijama „Špigla“, Federalna vlada Nemačke „insistira na tome da se ovaj region isključi iz paketa sankcionih mera, kako bi se izbegla eskalacija“.

„Sasvim je moguće da će Brisel objaviti preporuke, odnosno pravno objašnjenje četvrtog paketa sankcija, u kojem će biti precizirano da prevoz robe u Kalinjingrad nije obuhvaćen sankcijama“, piše list.

U tekstu se navodi da je nemačka vlada uznemirena zbog litvanske blokade prevoza robe u Kalinjingrad i da insistira na ukidanju te zabrane.

„Prema informacijama 'Špigla', Federalna vlada Nemačke je uznemirena zbog dejstava Litvanije. Berlin ne deli mišljenje Litvanaca da roba koja je pod sankcijama ne sme da se prevozi u Kalinjingrad preko teritorije Evropske unije. Navodi se da je to 'transport iz Rusije u Rusiju, što je dozvoljeno“, navodi „Špigl“.

Evropska unija je prekinula teretni saobraćaj iz Rusije u evropske zemlje još početkom aprila, ali je prevoz robe u Kalinjingradsku oblast bio izuzet iz tih ograničenja.

Zabrana koju je uvela Litvanija odnosi se samo na teretni tranzit robe koja je pod sankcijama Evropske unije. Litvanska železnica je obavestila Kalinjingradsku železnicu o tome da se od 18. juna prekida prevoz robe koja je pod sankcijama EU.

 

Komentari (0)

Loading