ZVANIČNA MOSKVA BESNA: Razmatra se snažan odgovor Bugarima
Foto: EPA

Ovo je izjavila za BNT ambasadorka Ruske Federacije Eleonora Mitrofanova. Rusija opisuje postupke vlade kao bez presedana.

U međuvremenu, postalo je jasno da je ambasadorka Mitrofanova danas primljena u bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova, gde je usmenom notom insistirala na povlačenju odluke o proterivanju diplomata.

ZAPAD SATERAO SEBE U ZAMKU Pokušava da ignoriše realnost koja mu ne odgovara

Odlazeći premijer Bugarske Kiril Petkov pozvao je danas Rusiju da povuče diplomatski ultimatum upućen toj zemlji, nakon što je Sofija proterala 70 ruskih diplomata, i da odustane od pretnje zatvaranjem ruske ambasade u toj balkanskoj zemlji.

Bugarska, članica EU i NATO, saopštila je u utorak da proteruje 70 ruskih diplomata zbog zabrinutosti za špijunažu i da je postavila ograničenje na veličinu predstavništva Moskve, pošto su se tenzije između dve nekada bliske zemlje povećale oko Ukrajine, preneo je Rojters.

OVAJ PVO SISTEM ŠTITI RUSKE TRUPE U UKRAJINI Pogledajte kako deluje u pokretu i "pokriva" borbenu kolonu vojske (VIDEO)

Taj potez, koji su najavili Ministarstvo spoljnih poslova i Petkov, bio je najveće proterivanje ruskih diplomata od strane Sofije u poslednjih nekoliko godina i smanjio bi na više od polovine diplomatsko prisustvo Moskve u toj balkanskoj zemlji.

Petkov je u saopštenju pozvao Rusiju da zadrži otvorene diplomatske kanale između Moskve i Sofije i istakao da bi uprkos proterivanju, Rusija i dalje imala 43 diplomatska službenika naspram samo 12 bugarskih u Moskvi.

BAJDEN OBEĆAO AMERIKANCIMA Skupo ćete plaćati benzin, samo da Rusija ne pobedi Ukrajinu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading