NASTAVLJA SE DIPLOMATSKI RAT Amerikanci uveli nove sankcije Rusiji
Foto: Shutterstock

Sekretarijat za finansije je u saopštenju naveo da je sankcionisao 70 entiteta.

Američko Ministarstvo finansija navelo je u saopštenju da je sankcionisalo 70 entiteta od kojih su mnogi, kako se navodi, ključni za rusku odbrambenu industriju, kao i 29 pojedinaca, da bi se poremetili kapaciteti Rusije da razvija i raspoređuje oružje i tehnologiju koji se koriste u ratu u Ukrajini.

UKRAJINA UŽIVO Ukrajinske snage gađaju civile, prema saopštenu milicije DNR; Granatirano selo Popasna (FOTO/VIDEO)

"Kažnjavanje ruske odbrambene industrije umanjiće kapacitete (ruskog predsednika Vladimira) Putina i dodatno zaustaviti njegov rat protiv Ukrajine, koji je već opterećen lošim moralnim stanjem, prekinutim lancima nabavke i logističkim neuspesima", navela je u saopštenju američka ministarka finansija Dženet Jelen.

U okviru mera američke vlade, uvedene su nove sankcije Rosteku, ruskom državnom odbrambenom konglomeratu koji, kako se navodi, upravlja nad "više od 800 entiteta širom velikog broja sektora" i da su blokirani svi entiteti u kojima ta kompanija ima, direktan ili indirektan, udeo od više od 50 odsto.

Sankcionisana je i Ujedinjena vazduhoplovna korporacija, koja proizvodi ruske borbene avione MiG i Suhoj - letelice koje koriste i neki američki saveznici, među kojima su i pojedine članice NATO, a čiji je većinski vlasnik Rostek.

Kažnjene je i Tupoljev, proizvođač ruskih strateških bombardera i transportnih letelica.

RUSIJA OBJAVILA SATELITSKE SNIMKE Otkrivene koordinate američkih štabova

Takođe se zabranjuje uvoz zlata poreklom iz Rusije, sa izuzetkom zlata koje se nalazilo izvan te zemlje pre utorka. Reč je o najvećem ruskom izvozu posle energenata. Zlato je ključni resurs za rusku centralnu banku suočenu sa ograničenim pristupom imovini u inostranstvu zbog zapadnih sankcija.

Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi i da Stejt department takođe uvodi sankcije prema 45 entiteta i 29 pojedinaca, među kojima su ruske vojne jedinice i obaveštajna agencija FSB (Federalna služba za bezbednost), saopšteno je iz Ministarstva finansija. Biće uvedene i restrikcije na izdavanje viza za više od 500 ruskih oficira, kao i drugih zvaničnika.

NE ODOBRAVA TAKVU OSUDU Makron se ne slaže sa ocenom Zelenskog

Komentari (0)

Loading