PUTIN IMA PARA DA ZAUSTAVI GAS Ruski predsednik bi mogao dramatično da smanji snabdevanje celoj EU
Foto: Youtube/Printscreen

Određivanje cenovne kapisle na rusku naftu, ključni zaključak sastanka grupe G-7 bogatih i moćnih demokratija, pokrenulo je složenija pitanja.

Na primer, Volstrit žurnal je opisao ideju kao "stvaranje kartela zapadnih zemalja i njihovih saveznika" i citirao šeficu američkog Ministarstva finansija Dženet Jelen da Sjedinjene Države imaju "izuzetno aktivne" razgovore o uspostavljanju kartela koji će ograničiti cenu ruske nafte zabranjujući osiguravačima da pokrivaju rizike transporta nafte ako je njena cena previsoka. Čak i ako se ignoriše pitanje kako će se sprovesti ovaj neobičan mehanizam ograničenja cena, počela su upozorenja da je cela priča veoma čudna.

"Ograničenja cena ne funkcionišu"

Ugledni ekonomista Majk Šedlok upozorio je na svom blogu da "nikada ranije u istoriji međunarodna grupa kupaca nije krenula da formira kartel kupaca" i takođe naglasio: "Ograničenja cena ne funkcionišu. Ekonomska glupost je probati ih. Umesto prodaje nafte EU, Rusija će je prodati Indiji i Kini. U najboljem slučaju, ova runda besmislica neće učiniti ništa drugo nego preusmeriti snabdevanje sa jednog mesta na udaljenija mesta po povećanim cenama za sve." Postavio je i cinično pitanje: "Ako je tako lako, zašto to nisu uradili pre nekoliko meseci? Zašto nisu odredili cenu na 15 dolara po barelu?" Pored toga, on je postavio pitanje šta ako Rusija odgovori na takve nove mere svojim sankcijama zapadnih zemalja. EuroIntelligence je takođe pisao o mogućoj promeni narativa o tome ko i kako da sankcioniše koga i kako prošle nedelje:

"Pozorište apsurda je duga evropska tradicija. Ali čak se i čuveni dramski pisci u ovoj predstavi bore da izađu sa nekim tako apsurdnim kao što je priča o Nemačkoj i sankcijama za gas. U početku, prioritet je bio da se dozvoli protok gasa. Zbog toga su nemačka vlada i EU odlučile da sankcionišu ruski ugalj i naftu, ali su zalivale sopstvene sankcije plaćanjem Gazproma u rubljama. Rezultat toga je da Vladimir Putin ima toliko keša da može sebi da priušti sankcije protiv EU.

Ruske sankcije protiv EU

Sve češće se čini da su ruske sankcije protiv EU zaustavljanjem snabdevanja gasom realan scenario, iako je teško proceniti da li je Rusija dovoljno finansijski stabilna za takvu odmazdu. BBC izveštava da "... Šef Međunarodne agencije za energetiku upozorio je da Rusija ove zime može da zaustavi snabdevanje Evrope gasom" i predložio da se pripremi za takav scenario. I Blumberg primećuje mogućnost da će Rusija sankcionisati EU: "Cena prirodnog gasa u Evropi raste treći dan zaredom zbog opasnosti od smanjenih isporuka iz Rusije, što dovodi do toga da se skladišta gasa napune sporije nego što se očekivalo. Gazpromove pošiljke kroz Severni tok ostaju na 40 procenata kapaciteta... što smanjuje snabdevanje kupaca u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i drugim zemljama."

AUSTRIJA PRISVAJA GASPROMOVO SKLADIŠTE GASA Čeka se reakcija ruske kompanije

U međuvremenu, Njujork tajms upozorava da su se evropski razgovori o kriznim scenarijima već intenzivirali i citira nemačku ministar ekonomiju: "Čak i ako to još uvek ne osećate, mi smo u gasnoj krizi. Gas je roba koja će nedostajati u budućnosti." Treba dodati da je Nemačka već počela da priziva gasnu solidarnost u EU, a NYT prenosi i izjavu nemačkog ministra finansija Kristijana Lindnera da bi visoki troškovi energije mogli da uvuku najveću evropsku ekonomiju u ekonomsku krizu i pozvao građane i preduzeća da štede gas. Nemačka već ima plan za efikasniju potrošnju gasa. Koliko je situacija kritična ilustruje činjenica da je nekoliko članica EU pokrenulo stare elektrane na ugalj.

Nazire se duboka recesija

A kako je moguće da u takvim previranjima lideri zemalja G-7 govore da će reći koja će biti cena ruske nafte? To je za sada neodgovoreno pitanje dok se ne vide detalji plana o nametanju kapisle za cenu nafte. Da li će se, recimo, ovaj plan odnositi samo na rusku naftu, ili na sve isporuke? Ako će to važiti za sve isporuke, šta će zemlje poput Saudijske Arabije reći o tome?

U svakom slučaju, ekonomista Šedlok spekuliše da će Putin isprovociran tim potezom "dramatično smanjiti snabdevanje EU gasom i tražiti punu cenu".

PUTIN IMA PARA DA ZAUSTAVI GAS Ruski predsednik bi mogao dramatično da smanji snabdevanje celoj EU

Foto: Shutterstock

 

Mada je nemoguće znati da li će Putin uvesti sankcije EU ukidanjem snabdevanja gasom, čini se da će taj potez uvesti EU u duboku recesiju.

Recesija će verovatno doći u drugom delu 2022. ili 2023. godine, bez obzira na to šta će Putin sledeće uraditi. Novu ekonomsku krizu već je najavio čitav niz istaknutih poslovnih lidera i ekonomista. Sada se pojavljuju prvi pokazatelji neuobičajenog kretanja cena na robnim tržištima, što ukazuje da će ekonomska aktivnost definitivno usporiti. Budućnosti (ugovori koji određuju kupovinu neke robe u budućnosti po određenoj ceni danas) već padaju na čitav niz robe. Od pada robnih cena u budućnosti ne treba izvlačiti zaključak da inflatorni trend opada, već samo da tražnja pada, što je prečica do recesije. Posebno je došlo do pada cena u budućnosti u pamuku, bakru, čeliku, uglju, pa čak i prirodnom gasu na američkom tržištu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading