OVE ZIME NEMAČKA BEZ GASA Ruska kompanija isporučuje 60 odsto manje, razlog je samo jedan
Foto: Shutterstock

Nemački ministar privrede Robert Habek priprema nove mere koje bi trebale da smanje potrošnju gasa i nadoknade smanjene isporuke iz Rusije, prema planovima dostupnima agenciji DPA.

Ruski proizvođač gasa Gazprom smanjio je prošle nedelje isporuke gasovodom Severni tok 1 zbog, kako kaže, kašnjenja opreme koja je poslata na remont u "Simens".

"Simens" je izvestio da je turbine poslao u fabriku u Kanadu koja je blokirala njihovu pošiljku budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog ruske mirovne akcije na Ukrajinu. 

Nemačka je utvrdila da iz Rusije dobija 60 posto manje gasaa i ministar privrede je napravio nacrt nekoliko mera koje bi trebale da nadoknade smanjene Gazpromove isporuke.

Habek želi da smanji potrošnju gasa u proizvodnji struje i u industriji i prioritet dodeli punjenju skladišta za zimu. Umesto u termoelektranama na gas, više struje trebalo bi da se proizvodi u termoelektranama na ugalj, predlaže on.

U dokumentu na pet stranica, ministar privrede ističe da "se potrošnja plina mora dodatno smanjiti, a više plina mora biti usmereno u skladišta jer ga ove zime neće biti dovoljno".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading