ZAPADNI MEDIJI "Putin udario na najbolnije pitanje evropskih lidera"
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL

„U vodećim evropskim zemljama izbori su planirani pred zimu, kada će se najviše osećati deficit ruskog gasa u kućama i preduzećima. Nemačka, koja je veoma zavisna od isporuka gasa iz Rusije, moraće da prođe prvo glasanje već u oktobru kada će u Donjoj Saksoniji biti održani regionalni izbori. U Italiji, koja je takođe veliki uvoznik ruskog gasa, izbori će se održati sredinom sledeće godine“, piše list.

Kako se ističe, rukovodstvo evropskih zemalja već je prinudno povećalo rashode, pokušavajući da ublaži cenovni šok za stanovništvo. Predsednik Francuske Emanuel Makron izdvojio je dodatnih 28 milijardi dolara kako bi se obuzdao rast cena gasa i električne energije i obezbedio popust na benzin.

Istovremeno, lider „Novog narodnog ekološkog i socijalnog saveza“ Žan-Lik Melanšon smatra da mere koje je Makron preduzeo nisu dovoljne, te se zalaže za uvođenje dugoročnih mehanizama koji mogu uticati i na osnovne potrepštine. Kako navodi autor članka, „Francuska nije jedina koja troši ogromna sredstva kako bi ublažila posledice energetske krize“. U sličnoj situaciji su i Nemačka, Grčka, Italija.

U Francuskoj se danas održava drugi krug parlamentarnih izbora. Dve najjače političke grupacije, koalicija okupljena oko predsednika Emanuela Makrona i levičarski savez Žan-Lika Melanšona, ušle su sa gotovo istim brojem glasova osvojenih u prvom krugu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 31. marta ukaz prema kome neprijateljske zemlje ubuduće gas treba da plaćaju u rubljama. Ruski lider je naložio kompaniji „Gasprom“ da prebaci ugovore u rublje. On je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovorenim količinama i cenama.

Cena gasa u Evropi je 21. decembra 2021. godine prvi put u istoriji premašila 2.000 dolara za hiljadu kubnih metara, dok je 7. marta 2022. godine dostigla skoro 3.900 dolara. Poslednjih dana cena gasa varira od 1.000 do 1.300 dolara za hiljadu kubnih metara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading