NAJVEĆI IZAZOVI ZA RUSIJU TEK PREDSTOJE Mogla bi da ostvari trgovinski suficit od 250 milijardi dolara
Foto: EPA/EPA YURI KOCHETKOV

Sve ovo moglo bi da ostavi utisak da sankcije ne funkcionišu kako je planirano. Međutim, ekonomski stručnjaci upozoravaju na ishitrene zaključke. Centralna banka je na krajnje profesionalan način odradila težak period nakon početka rata, analizira Natalija Subarevič, profesorka ekonomske geografije na Moskovskom državnom univerzitetu. Ali najveći izazovi za Rusiju tek predstoje.

Vlasti uvek traže one pokazatelje koji im idu u prilog, kaže profesorka ekonomije:

- Da, zaista smo imali nultu inflaciju tri nedelje. To je tačno. Ali je takođe tačno da je to zbog pada potražnje. Zbog toga bi bilo ekonomski uravnoteženo reći: Da, nemamo inflaciju, već deflaciju, jer smo jednostavno prestali da kupujemo.

Malo ko je predvideo tako ogroman rast cena energenata, rekla je Subarevič. - To je dovelo do ogromnog priliva deviza u zemlju, dok je uvoz opao, naglo opao. Zato se očekuje trgovinski suficit od 250 milijardi dolara. Dok su poskupeli gas i nafta, koje izvozi, Rusija zbog sankcija teško da može nešto da uvozi. Dakle, zarađuje više nego što može da potroši. Suficit bi stoga ove godine mogao biti duplo veći nego prošle godine.

Šolc pohvalio politiku svoje prethodnice Merkel prema Rusiji - Alo.rs

Nedostaju industrijski delovi

Ustvari, upravo bi uvoz bio preko potreban. Komponente i rezervni delovi posebno nedostaju u mašinstvu, transportu i energetskoj industriji. Proizvodnja i privreda stagniraju, smatra Subarevič.

Tek nedavno je Gasprom opravdao smanjenje obima isporuke gasa Nemačkoj nedostatkom delova. Prema optužbi ruske gasne kompanije, Simens nije vratio u Rusiju remontovanu kompresorsku stanicu kako je planirano. Simens je istakao da ona ne može biti isporučena zbog sankcija.

Jaka valuta čini izvoz skupljim

Pored toga, mnogi Rusi su zapravo nezaposleni - čak i ako na papiru i dalje primaju deo svoje plate ili dobijaju zemlju da uzgajaju povrće. Ništa od ovoga se ne pojavljuje u statistikama, kritikuje Subarevič. Na kraju, jaka rublja mogla bi da bude propast za Rusiju - „šampiona u izvozu energije". Jer time poskupljuje i izvoz. Osim toga, rublja je de fakto nekonvertibilna, objašnjava profesorka ekonomije.

Medvedev: Prijem Ukrajine u Evropsku uniju moguć tek sredinom veka - Alo.rs

Rublja se veštački drži visoko

Sergej Suverov je takođe na onlajn portalu „Meduza" upozorio da kurs rublje nije u skladu sa tržišnom praksom. Vrednost rublje je sada potpuno odvojena od ekonomske situacije, rekao je Suverov. Prema ruskoj Centralnoj banci, bruto domaći proizvod bi ove godine mogao da padne za deset odsto, a vrednost rublje bi zapravo trebalo da bude u korelaciji sa ovim.

KINESKI TELESKOP SPAZIO ZNAKOVE VANZEMALJACA? Izveštaj brzo obrisan - Alo.rs

Rublja je stoga veštački ojačana. Ekonomista Suverov naglašava da ne može da kaže koliko zaista vredi rublja. Jedino mu je jasno da bi bez tako jake rublje inflacija verovatno bila dvostruko veća - oko 30 do 40 odsto.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading