NEBESKA ZVER STRAH I TREPET RUSKE VOJSKE Ovo moćno oružje Rusi koriste u Ukrajini, spolja običan helikopter, ali krije jednu posebnu karakteristiku (VIDEO)
Foto: Printscreen

Osnovni zadatak im je da putem elektronskog ratovanja i sistema „Ričag-AV“ pomognu ruskoj avijaciji u prevazilaženju PVO sistema protivnika.

Helikopteri Mi-8 imaju opremu za elektronsko ratovanje. Spolja izgleda kao običan helikopter, ali je, u stvari, jedinstven kompleks. Širok spektar podešavanja radio opreme omogućava avijaciji da se sakrije od bilo kog sistema protivvazduhoplovne odbrane.

Prema rečima komandira posade helikoptera Mi-8, stanica velike moći „Ričag-AV“, koja se nalazi unutra helikoptera, može da spreči rad svih PVO sistema protivnika.

- Mi ovim nevidljivim štitom čuvamo naše avione koji gađaju protivničke objekte. Oni poleću u svim vremenskim uslovima. Protivnik nas ne može primetiti, ne vidi nas. Onesposobljavamo njegova PVO sredstva i tako omogućavamo prolazak naših aviona - rekao je on.

Stanica za ometanje „Ričag-AV“ ima veliku moć i vrlo lako može da onesposobi elektroniku protivnika na rastojanju od nekoliko stotina kilometara. Ovi sistemi imaju bazu podataka sa informacijama o različitim sredstvima koja predstavljaju pretnju i na taj način pružaju grupnu zaštitu avijaciji i kopnenoj tehnici.

Komentari (0)

Loading