MEDVEDEV REKAO DA RUSIJA NEMA ILUZIJE Naši neprijatelji će ići do kraja u težnji da nas unište, ali mi smo...
EPA

„Svi shvataju da će naši neprijatelji u svojoj revnosti da unište domaću ekonomiju ići do kraja. Uvoditi sve nove sankcije protiv nas, izbacivati Rusiju iz raznih organizacija pod izmišljenim izgovorima“, napisao je Medvedev na svom Telegramu.

EU preživljava energetsku krizu

Evropljani danas doživljavaju energetsku krizu, a njene razmere će se povećavati, smatra Medvedev.

„Sama namera zapadnih zemalja da odustanu od naših energetskih resursa već izuzetno negativno utiče na milione Evropljana. Danas oni preživljavaju energetsku krizu čiji će se obim samo povećavati“, ocenio je Medvedev.

„Stradao je čak i glavni podstrekač antiruske agresije – Sjedinjene Američke Države“, dodao je on.

Prema njegovom mišljenju, protivnici Rusije i dalje čine sve da nanesu maksimalnu štetu ruskom energetskom kompleksu i potkopaju poziciju Rusije na Arktiku.

Medvedev je podsetio da Arktička zona Rusije ima kolosalne rezerve ugljovodonika – oko 25 odsto ukupnih ruskih rezervi nafte i gasnog kondenzata, više od 70 odsto rezervi prirodnog gasa, a u poslednjih nekoliko godina region je takođe uključen na spisak svetskih centara za proizvodnju tečnog prirodnog gasa.

O Arktičkom savetu

Ruski diplomata smatra da odluke o Arktiku donete bez učešća Rusije nemaju nikakvog smisla.

On je podsetio da je nedavno sedam arktičkih država odlučilo da obnovi rad Arktičkog saveta, ali bez učešća Rusije.

„Možete da organizujete koliko hoćete ‘sedeljki’ i pokušate da nešto rešite bez Rusije. Ali ako se takve odluke donose bez uzimanja u obzir interesa najveće arktičke sile, one nemaju nikakvog smisla. A naša zemlja apsolutno nije obavezna da sledi ove odluke“, istakao je Medvedev.

On je podsetio da Rusija kontroliše najdužu arktičku zonu, gde živi više od polovine starosedelačkog stanovništva Arktika, a najveći deo privredne delatnosti odvija se na višim geografskim širinama.

„Zajednički efikasan rad na obezbeđivanju zaštite životne sredine i razvoju subarktičkih oblasti biće faktički zamrznut. Iako je Arktički savet stvoren upravo za te ciljeve“, konstatovao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, za Rusiju je važno da nastavi da povezuje Severni morski put sa železnicom i stvori sistem za skladištenje i transport prirodnog tečnog gasa na višim geografskim širinama.

Medvedev je naveo da će Rusija dosledno širiti saradnju sa prijateljskim zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike. Kako je naveo, sada je neophodno utvrditi moguće obime isporuka ruskih energenata u ovim pravcima, uključujući i rusku arktičku zonu.

„I naravno, povećavaćemo potrošnju ruske nafte, gasa i uglja na domaćem tržištu, stimulisaćemo duboku preradu energetskih resursa“, naveo je Medvedev.

Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije je primetio da, uzimajući u obzir ove zadatke, posebnu pažnju zahtevaju projekti koji se odnose na razvoj ruskog Arktika.

„Pre svega – transportna infrastruktura i Severni morski put, uključujući njegovu ledolomačku, navigacionu, lučku i komunikacionu podršku. Važno je nastaviti sa povezivanjem ove ključne arktičke rute sa železnicom i istovremeno stvarati sistem za skladištenje i transport prirodnog tečnog gasa u višim geografskim širinama“, napisao je Medvedev.

On je naveo da je potrebna diversifikacija proizvoda koje Rusija šalje za izvoz iz Arktičke zone.

„Radi se o proizvodnji perspektivnih energenata kao što su amonijak, metanol i vodonik. Naravno, to će zahtevati prilično velike troškove, pa je potrebna sveobuhvatna ekonomska procena takvih mogućnosti“, konstatovao je Medvedev.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading