RUSIJA OSTVARILA NEVEROVATAN PROFIT TOKOM RATA U UKRAJINI Evo koliko je Moskva zaradila od prodaje nafte i gasa tokom prvih 100 dana sukoba
Foto: Printscreen/Youtube

Prema izveštaju nezavisnog Centra za istraživanje energije i čistoću vazduha (CREA) u Finskoj, čak 61 odsto izvoza ruskih fosilnih goriva otišlo je u Evropsku uniju.

Najveće pojedinačne zemlje uvoznice ruskih fosilnih goriva su Kina (12,6 milijardi evra), Nemačka (12,1 milijardi evra) i Italija (7,8 milijardi evra), navodi se u zveštaju koji je objavio AFP.

Najviše ruskih prihoda od fosilnih goriva odnosi se na sirovu naftu (46 milijardi evra), a potom slede gas koji Rusija izvozi gasovodima, naftni derivati, prirodni plin (LNG) i ugalj.

Iako je ruski izvoz fosilnih goriva pao u maju jer su mnoge zemlje i kompanije smanjile uvoz ruskih energenata zbog invazije na Ukrajinu, globalni rast cena fosilnih goriva nastavio je puniti ruski budžet, pa su ruski prihodi od fosilnih goriva dostigli rekordne nivoe, navodi AFP.

KOMANDANT RUSKE VOJSKE U UKRAJINI KONAČNO PROGOVORIO - Alo.rs

Ruske cene fosilnih goriva za izvoz su u proseku 60 odsto više nego lani, stoji u izveštau i navodi da su neke zemlje, poput Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, povećale uvoz fosilnih goriva iz Rusije.

- Dok EU razmatra strože sankcije Rusiji, Francuska je povećala svoj uvoz i postala najveći kupac prirodnog gasa na svetu - rekla je analitičarka CREA-e Lauri Miljvirta.

Bitkoin pao na jednoipogodišnji minimum - Alo.rs

- S obzirom na to da se većina tih kupnji ne odnosi na dugoročne ugovore, to znači da je Francuska svesno odlučila koristiti ruske energente nakon invazije na Ukrajinu - dodala je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading