PUTIN OBRADOVAO NACIJU Rusija postigla istorijski uspeh, ovo nikada nije zabeleženo
Foto: EPA/Alexei Danichev

„Inflacija je stavljena pod kontrolu. Iznosila je 17,4 procenta na godišnjem nivou 27. maja. To znači da je od druge polovine maja rast cena potpuno zaustavljen. Trenutno je inflacija na nuli", rekao je Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima, prenosi TASS.

Ruski lider je takođe istakao nisku stopu nezapoislenosti u Rusiji kao jedno od važnih ekonomskih postignuća, precizirajući da se ona u aprilu spustila na najniži nivo svih vremena od samo 4,0 posto.

Dodao je da broj zvanično registrovanih nezaposlenih nije beležio rast ni u maju, već je čak blago opao.

„Ovo je ozbiljno dostignuće u današnjem okruženju", naveo je Putin, naglasivši da je neophodno da nadležni nastave da kontrolišu situaciju „s obzirom na činjenicu da rizici na tržištu rada i dalje postoje".

Takođe je rekao da je ukupna ruska industrijska proizvodnja u prva četiri meseca 2022. porasla za 3,9 odsto, ali da je u aprilu blago smanjena.

„Inustrijska proizvodnja je u aprilu neznatno opala. Primetan pad je već zabeležen u automobilskoj industriji, preradi nafte. U nekoliko industrija, poput crne metalurgije, postoji rizik od znatnog pada proizvodnje u srednjem roku“, upozorio je šef ruške države.

Putin je ocenio i da bi vlasti trebalo intenzivno da podstiču tražnju u zemlji.

„Želim ponovo da naglasim - potrebno je da aktivno stimulišemo finalnu tražnju u privredi, da obezbedimo rast prihoda građana, da obezbedimo preduzećima dodatnu likvidnost i kreditne resurse“, poručio je on.

Prema njegovim rečima, monetarni regulator je uspeo da stabilizuje situaciju na deviznom tržištu.

„Situacija na deviznom tržištu je stabilna. Jačanje rublje je omogućilo da se ublaže zahtevi za izvoznike, pri čemu je zahtev o obaveznoj prodaji devizne zarade kompanija smanjen sa 80 na 50 posto, a takođe je produžen rok za takvu prodaju“, naveo je Putin

Dodao je da bi, prema mišljenju stručnjaka, ta odluka trebalo da pojednostavi spoljnu trgovinu, ali je istovremeno skrenuo pažnju da „postoje i određeni rizici“, navodi TASS.

Sve najnovije informacije o specijalnoj operaciji ruske vojske u Ukrajini možete pogledati u našem BLOGU UŽIVO

Komentari (0)

Loading