GARANCIJA NA IZVOZ ŽITA Vladimir Putin: Rusija obezbeđuje nesmetan prolaz brodova Ukrajini
EPA

Izjavio je da Rusija ne ometa izvoz žitarica iz Ukrajine i da se to može učiniti preko crnomorskih luka i susednih zemalja.

"Što se tiče ukrajinskog izvoza žitarica, mi tome ne postavljamo prepreke", naglasio je Putin.

Rekao je da je to moguće i iz luke Odesa pod kontrolom Kijeva, kada Ukrajina "očisti vode od mina".

Kijev može da izvozi žito i kopnenim putem, a najlogičniji put je Belorusija, međutim, zapadne sankcije bi morale da budu ukinute za tu zemlju, naveo je Putin. Ruski predsednik je podsetio i da su problemi na globalnom tržištu hrane počeli u februaru 2020. godine, a da uzroci energetske krize leže u kratkovidoj politici Zapada. Govoreći o problemima sa hranom na globalnom tržištu, on je među uzrocima naveo "kratkovidu politiku evropskih naroda, a pre svega Evropske komisije u energetskoj sferi".

GARANCIJA NA IZVOZ ŽITA Vladimir Putin: Rusija obezbeđuje nesmetan prolaz brodova Ukrajini

EPA/ MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POO

 

"Evropljani su se oglušili o naš snažan zahtev da zadržimo dugoročne ugovore o snabdevanju evropskim zemljama prirodnim gasom i počeli da ih zatvaraju. Mnogi su i dalje na snazi, ali su oni počeli da ih ukidaju. To se negativno odrazilo i na evropsko tržište energije: cene su počele da rastu“, izjavio je ruski predsednik.

UN su upozorile da se posebno afričke zemlje, koje su uvozile više od polovine svoje potrošnje pšenice iz Ukrajine i Rusije, suočavaju sa krizom "bez presedana" izazvanom sukobom.

 

Sve o ratu u Ukrajini, možete pročitati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading