"RATNA ZVER" STIŽE U UKRAJINU: Britanija šalje zastrašujuće oružje (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

Velika Britanija će poslati višecevne raketne sisteme u Ukrajinu kako bi joj pomogla u "odbrani od Rusije", izjavio je britanski ministar odbrane Ben Volas. Lanseri M270 će moći da gađaju ciljeve udaljene do 80 kilometara, što će omogućiti "značajno povećanje sposobnosti ukrajinskih snaga", kako navodi u saopštenju britansko ministarstvo.

 

 

Taj potez je "blisko koordinisan" sa odlukom SAD da Ukrajini obezbede svoj artiljerijski raketni sistem visoke mobilnosti HIMARS, varijantu višestrukih raketnih sistema koji će dobiti od Velike Britanije.

- Velika Britanija stoji uz Ukrajinu i preuzela je vodeću ulogu u snabdevanju njenih herojskih trupa ključnim naoružanjem koje im je potrebno za odbranu zemlje. Kako se ruska taktika menja, tako se mora menjati i naša podrška Ukrajini - naglasio je Volas.

Britanska vlada je saopštila da će ukrajinske trupe biti obučene kako da koriste lansere u Velikoj Britaniji, da bi njihova efikasnost mogla biti maksimizovana. Ranije je američki predsednik Džo Bajden potvrdio da SAD šalju u Ukrajinu svoje višecevne raketne bacače HIMARS kako bi pomogli zemlji da se odbrani od ruskog napada.

Višecevni bacač raketa 

M270 je zajednički razvijen od strane Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država, Zapadne Nemačke, Francuske i Italije, a izveden je od starijih sistema za podizanje opšte podrške (GSRS).

Sistem oružja M270 MLRS je kolektivno poznat kao M270 MLRS samohodni lanser (SHUL). SHUL se sastoji od tri primarna podsistema: M269 Punjača Lansirnog Modula (PLM), u kojem se nalazi i elektronski sistem za kontrolu vatre, spojen je sa M993 Nosećim Vozilom. M993 je derivat šasije Bredli borbenog vozila.

M270 se može koristiti u gađanju i udari i beži taktikama, tako što brzo ispaljujje rakete, a zatim se pomera kako bi izbegao dejstvovanje protivničke artiljerije.

 

Sve o ratu u Ukrajini čitajte OVDE.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading