NATO JE KRIV Lavrov: Odbili su da poštuju bezbednosne inicijative Rusije
EPA/ KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL

NATO je odbio da poštuje bezbednosne inicijative Rusije u pokušaju da zavlada celim svetom, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa kolegom iz Bahreina Abdulatifom bin Rašidom Al Zajanijem.

Lavrov je rukovodstvu Bahreina preneo napore Rusije u proteklih 15 godina da "pouzdano osigura bezbednost na evropskom kontinentu i evroatlantskom regionu u celini", kao i o brojnim inicijativama Moskve koje, kaze, nisu naišle na poštovan odgovor NATO i SAD, prenosi agencija TAS S.


"Ova situacija je pokazala želju naših zapadnih partnera da posluju ne na osnovu ravnopravnosti, ne na osnovu principa Povelje UN, uključujući princip poštovanja suverene ravnopravnosti država, već na osnovu diktata i njihovog nepopravljivog uverenja da im je suđeno da vladaju celim svetom", ocenio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je dodao da će Rusija nastaviti da brani principe međunarodnog prava i Povelje UN, koje Zapad, kako je rekao, svim sredstvima krši uz promociju koncepta unipolarnosti.

"Prema ovom konceptu, Zapad odlučuje o svemu. NATO pri tome igra ulogu globalnog policajca, nije odbrambeni savez. Igra ulogu osiguravanja globalne bezbednosti, uključujući indo-pacifički region, otvoreno najavljujući potrebu obuzdavanja Narodne Republike Kine, Rusije, naravno. A koncept poretka zasnovanog na pravilima pretpostavlja da se ova dominacija Zapada odvija sa SAD koje su zadužene za sve", pojasnio je ruski ministar spoljnih poslova.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading