PUTINU NAJBLIŽI SARADNIK OKRENUO LEĐA? Pomogao mu da dođe na vlast i sada je nestao, Kremlj ćuti
Foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/K

Zet bivšeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina, Valentin Jumašev, napustio je ulogu savetnika predsednika Rusije, Vladimira Putina. Britanski "Reuters" je odmah zamolio za komentar portparola Kremlja, Dimitrija Peskova koji nije odgovorio na zahtev za komentar, dok se ni sam Jumašev nije odazvao pozivu novinara.

Šok izjava bezbednosnog stručnjaka, panika u SAD - Alo.rs

Ljudmila Telen, prva zamenica izvršnog direktora Predsedničkog centra "Boris Jeljcin", fondacije u kojoj je Jumašev član upravnog odbora, rekla je Rojtersu da je Jumašev odustao od svoje savetničke funkcije u Kremlju u aprilu. Upitana zašto je on napustio tu ulogu, ona je rekla: "To je bila njegova inicijativa".

Druga osoba koja je upoznata sa ovim slučajem, koja je govorila pod uslovom anonimnosti, takođe je rekla da je Jumašev u aprilu prestao da bude savetnik predsednika Rusije. Pod Jeljcinom, koji je bio ruski predsednik od 1991. do 1999. godine, Jumašev je bio savetnik Kremlja, a kasnije i šef predsedničke administracije.

Kako je Vladimir Putin postao predsednik Rusije?

Ključnu ulogu u tome što je Putin postao predsednik Rusije imao je upravo Jumašev. Jumašev je bio jedan od Jeljcinovih najpoverljivijih pomoćnika, čak se oženio njegovom ćerkom Tatjanom. Kao šef Jeljcinonovog osoblja Jumašev je 1997. dao Putinu njegov prvi posao u Kremlju.

"Jeljcinov odlazeći šef administracije Anatolij Čubajs rekao mi je da zna dobrog menadžera koji će mi biti dobar zamenik. Upoznao me je sa Vladimirom Putinom i počeli smo zajedno da radimo. Odmah sam primetio njegov fantastičan rad. Bio je brilijantan u formulisanju ideja, analizi i navođenju argumenata na svoj slučaj", priseća se Jumašev.

Ovoj evropskoj državi rok ističe, Putin samo što nije zavrnuo ventil - Alo.rs

U avgustu 1999. Jeljcin je imenovao Putina za premijera, što je bio jasan signal da ga priprema za Kremlj. Jeljcinu je od mandata ostala još godina, ali je u decembru 1999. iznenada odlučio da ode ranije.

"Tri dana pre Nove godine Jeljcin je pozvao Putina u svoju rezidenciju. Tražio je da budemo prisutni ja i njegov novi šef osoblja Aleksander Vološin. Putinu je rekao da neće biti tu do jula. Podneo je ostavku 31. decembra", navodi Jumašev.

Lideri EU u Brisel stižu bez dogovora o embargu na rusku na naftu - Alo.rs

Nakon toga, Putin je postao v.d. (vršilac dužnosti) predsednika, a tri meseca kasnije je pobedio na izborima. O Jumaševu se često govori kao o članu “porodice”, Jeljcinovog unutrašnjeg kruga koji je navodno uticao na njega krajem devedesetih.

Da podsetimo, pojavile su se glasine da je Vladimir Putin teško bolestan. Neimenovani agent FSB je to rekao svom nekadašnjem kolegi. Na glasine da je Putin bolestan, reagovao je ruski šef diplomatije, Sergej Lavrov koji je komentarisao predsednikovo zdravlje i rekao "da je teško videti kod predsednika Putina bilo kakve znake bolesti, kao i da se on redovno pojavljuje na televiziji".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading