ZADNJA KARTA ZAPADA "NATO i Poljska žele deo Ukrajine" - svi detalji razgovora Putina i Lukašenka
Tanjug/ AP

Ruska ekonomija dobro funkcioniše usprkos zapadnim sankcijama, rekao je Putin u Sočiju gde je razgovarao s Aleksandrom Lukašenkom koji je nešto ranije danas optužio Zapad za "komadanje" Ukrajine, a njegovo ministarstvo odbrane najavilo je da proverava svoje naoružanje i opremu.

Lukašenko: Hvala Zapadu, dali su nam podsticaj

Sankcije su dale podsticaj obema zemljama da se usredsrede na samostalni razvoj, rekao je Lukašenko i poručio da zapadne elite pogrešno identifikuju uzroke svojih ekonomskih nevolja.

"Što se tiče privrede, hvala im (Zapadu) jer su nam dali takav podsticaj našem vlastitom razvoju", rekao je Lukašenko.

Putin se na to nasmešio i klimnuo glavom.

"Oni su to stvarno podcenili čitajući vlastite medije. Dobili su inflaciju, a istina je: 'Putin je kriv', 'Putin je kriv za sve'", rekao je Lukašenko.

Putin se nadovezao i ironično rekao: "Moraćemo s njima ozbiljno da razgovaramo", prenosi Rojters.

Belorusija: Proveravamo oružje i opremu

Belorusko ministarstvo obrane saopštilo je da je vojska počela da proverava svoje naoružanje i logističku opremu kako bi se uverila da su spremni za borbu. U saopštenju se navodi da vojska proverava opremu u dugoročnom skladištenju.

"Inspekcijskim pregledom će se utvrditi stanje opreme i spremnost za izvršavanje svojih zadataka", navodi se.

ZADNJA KARTA ZAPADA

AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Lukašenko je do sada odbijao da se direktno uključi u rusku invaziju na Ukrajinu slanjem vojske, ali je ruska vojska koristila belorusku teritoriju prilikom napada na Ukrajinu, tvrde ukrajinski izvori.

Lukašenko je rekao da je zabrinut zato što Zapad pokušava da raskomada" Ukrajinu i optužio Poljsku da nastoji da zauzme zapadni deo te zemlje.

"Poljaci i NATO su spremni da zauzmu zapadnu Ukrajinu"

Na sastanku s Putinom, koji se prenosio na televiziji, Lukašenko je rekao da će Kijev na kraju morati da zatraži pomoć da se spreči zauzimanje zapadne Ukrajine.

"Brine nas što su Poljaci i NATO spremni da zauzmu zapadnu Ukrajinu kakva je bila pre 1939.", rekao je Lukašenko.

Poljska je jedan od najsnažnijih prijatelja Ukrajine. Poslala je raznoliko naoružanje Ukrajini i primila više od 3 miliona ukrajinskih izbeglica.

Po paktu o nenapadanju iz 1939. sklopljenom pre Drugog svetskog rata, nacistička Nemačka i Sovjetski Savez podelili su Poljsku.

Većina teritorije koju je tada zauzela Moskva danas je u Belorusiji ili Ukrajini.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading