AUSTRIJA ZAMRZLA 253 MILIONA EVRA RUSKIM OLIGARSIMA Nehamer istakao "Pogađamo oligarhe ovim merama upravo tamo gde ih boli - kod novca"
EPA

U Austriji zamrznuta 253 miliona evra ruskih oligarha

U Austriji su do sada zamrznuta 253 miliona evra imovine ruskih oligarha, saopštila je austrijska vlada.

Nadležna radna grupa, pod rukovodstvom Direkcije za državnu bezbednost i obaveštajne službe u Ministarstvu unutrašnjih poslova, novac je "zamrznula" na ukupno 97 žiro računa.

To je gotovo duplo više nego što je Nemačka objavila u martu, navodi se u saopštenju.

Istražni organi uspeli su da uđu u trag u pet unosa u vlasničke knjige koji su imali za cilj, kako se sumnja, da se sakrije imovina.

Dalji slučajevi, za koje se, takođe, sumnja, na meti su istražnih organa.

Vlada Austrije ukazuje da utvrđivanje imovine koja podleže sankcijama EU otežavaju međunarodne mreže firmi, posrednici i slično.

"Kada ruski oligarsi i njihove organizacije podržavaju rat protiv Ukrajine, onda su saučesnici u zločinima koji se tamo događaju", poručio je austrijski kancelar Karl Nehamer u izjavi agenciji APA.

On je naglasio da Austrija čini sve da sankcije protiv onih koji vode rat i podržavaju Vladimira Putina budu u potpunosti primenjene.

"Pogađamo oligarhe ovim merama upravo tamo gde ih boli - kod novca", rekao je Nehamer.

U Austriji je 1.091 osoba i 80 organizacija pogođeno sankcijama koje je EU uvela protiv niza ruskih oligarha i njihove imovine u Evropi.

Komentari (0)

Loading