HITAN ODGOVOR MOSKVE NA NEPRIJATELJSKE POTEZE LJUBLJANE "Imate 10 dana da ispunite zahteve, ili napustite grad"
Foto: Danijel Simić

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije traži da se smanji broj diplomatskog osoblja slovenačke ambasade u Moskvi za četiri osobe, zbog neprijateljskih poteza Ljubljane.

"Kao odgovor na neprijateljske korake koje je Ljubljana ranije preduzela u vezi sa smanjenjem broja zaposlenih u ruskom diplomatskom predstavništvu i pogoršanja uslova njegovog rada, slovenačkom diplomati je uručena nota sa zahtevom da se u roku od 10 dana smanji broj diplomatskog osoblja ambasade Slovenije u Moskvi za četiri osobe", navodi se u saopštenju pomenutog ministarstva.

Ruska strana je uložila protest u vezi sa pokušajima da se Rusija okrivi za ratne zločine u Ukrajini i zbog pružanja vojne pomoći neonacističkom režimu u Kijevu. U navedenom periodu četiri predstavnika diplomatskog osoblja ambasade moraju da napuste Moskvu.

Pored toga, ruski spoljnopolitički resor dodaje da je "na osnovu principa reciprociteta takođe doneta odluka da se prilagode uslovi rada slovenačkog diplomatskog predstavništva, uzimajući u obzir stvarni položaj u kojem se našla naša ambasada u Ljubljani".

Nakon pokretanja specijalne vojne operacije u Ukrajini, brojne evropske zemlje su saopštile da proteruju ruske diplomate, među kojima su baltičke zemlje, Slovenija, Nemačka, Francuska, Italija, Španija, Švedska, Danska i Rumunija, Hrvatska, Crna Gora i druge.

S tim u vezi, Moskva je obećala adekvatan odgovor.

Sve vesti o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

Komentari (0)

Loading