LOŠE VESTI ZA FINSKU Rusija ima spreman odgovor - Biće iznenađenje
EPA/YURI KOCHETKOV

„To će biti iznenađenje. To je na našem Ministarstvu odbrane. Odgovarajuća odluka će svakako biti doneta uzimajući u obzir čitav niz faktora i specifičnosti razvoja članstva Finske u NATO-u. Polazeći od svih svih parametara, biće doneta odluka, ali ona, pre svega, pripada vojsci“, prokomentarisala je Zaharova kakve vojno-tehničke mere Rusija namerava da preduzme protiv Finske.

Prema njenim rečima, odabir puta za osiguravanje nacionalne bezbednosti je, naravno, suvereno pravo svake države, ali on ne bi trebalo da se osigurav na nauštrb bezbednosti drugih zemalja.

„Naša zemlje će preduzeti kontra-mere, čiji će se sadržaj, uključujući i vojno-tehničke aspekte, u velikoj meri određivati uzimajući u obzir konkretne uslove članstva Finske  u Alijansi, uključujući i razmeštanje stranih vojnih baza i sistema udarnog naoružanja na njihovoj teritoriji. Biće manje reči i više faktičkih koraka u svojstvu reakcije“, konstatovala je diplomata.

Portparolka se osvrnula i na odluku finske strane da obustavi saradnju sa „Rosatomom“ na izgradnji nuklearne elektrane, rekavši da je ta odluka krajnje politizovana i da je na Helskinki izvršen pritisak iz inostranstva.

„Očigledno je da je sudbina tog ekonomskog projekta u velikoj meri bila predodređena pod pritiskom finskih vlasti, a njih su, naravno, pritiskali 'kupci iz inostranstva'“, dodala je ona.

Podsetimo, Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosti i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je ranije da će Moskva morati da preduzme uzvratne mere, kako vojno-tehničke, tako i drugog karaktera kako bi nivelisala pretnje njenoj nacionalnoj bezbednosti u slučaju ulaska Finske u sastav Severnoatlantske alijanse.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte na našem BLOGU UŽIVO.

Komentari (1)

Loading
Milan Indjija

19.05.2022 16:01

Dole Rusija. Živela Srbija. Zbogom Zaharova, ne trebate nam. Mi smo Evropa, a ne Azija.