ALIJANSA ZLA NE MIRUJE NATO ponovo provocira Putina!
Foto: Ilustracija

Pored toga, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je nameru Finske da podnese zahtev za pridruživanje toj alijansi.

Mediji pišu i da se ,u pozadini ruske specijalne operacije u Ukrajini, u Severnoj Makedoniji, održavaju NATO vežbe „Brzi odgovor - 22“ u kojima učestvuje 4.500 vojnih lica iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i drugih zemalja saveznica.

ALIJANSA ZLA NE MIRUJE NATO ponovo provocira Putina!

Foto: Shutterstock

 

 

U maju se slične vojne vežbe održavaju u pet evropskih zemalja kako bi se Finskoj pokazalo šta uskoro sledi. Dakle, na granici Estonije i Letonije održavaju se i vojne vežbe Jež u kojima učestvuje 18 hiljada vojnika NATO-a. To je najveća vežba u Estoniji i održava se svake četiri godine.

 

Kako podseća izdanje, Finska je objavila nameru da započne zvaničan proces podnošenja zahteva za članstvo u NATO, što će više nego udvostručiti prisustvo te alijanse na ruskim granicama: sa 1200 km na 2550 km. 

Očekuje se da će Švedska slediti Finsku i podneti zahtev za članstvo u NATO-u već sledeće sedmice.

Rusija smatra da je NATO usmeren na konfrontaciju. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je upozorio na to da dalje širenje NATO-a neće doprineti bezbednosti Evrope i da ima agresivan karakter. On je, međutim, istakao da eventualno pristupanje Švedske i Finske NATO-u neće predstavljati egzistencijalnu opasnost za Rusiju.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski je rekao da će stupanje Švedske i Finske u NATO i razmeštanje odreda Alijanse na njihovoj teritoriji te dve zemlje učiniti potencijalnim ciljevima ruske vojske.

Turska prati proces u vezi s planovima za priključivanju Finske i Švedske NATO-u, ali za sada ne može da gleda na to pozitivno, saopštio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da će usloviti ulazak Finske i Švedske u NATO izmenom Izbornog zakona u BiH.

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zlo

17.05.2022 08:57

Zna zlo da mu dolazi kraj. SAMO ŽURI NA PUT BEZ POVRATKA.