ZAHAROVA SAOPŠTILA Rusija ne učestvuje na sednici Saveta za ljudska prava UN
EPA/ SERGEI ILNITSKY

Savet je u ponedeljak saopštio da će održati posebnu sednicu na zahtev Kijeva, na kojoj će se razmatrati „pogoršanje stanja ljudskih prava u Ukrajini zbog ruske agresije“, prenosi Bi-Bi-Si.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je danas da „ruska delegacija svojim prisustvom neće dati legitimitet ovoj novoj političkoj predstavi, koja se organizuje pod plaštom vanredne sednice“.


Ona je još rekla da su argumenti i objašnjenja Rusije o "pravim ciljevima specijalne vojne operacije i stvarnoj situaciji na terenu potpuno ignorisani".

''''Očigledno je da se ni ovoga puta oni neće čuti tokom novih antiruskih mera Zapada'''', saopštila je Zaharova.

EPA

 

 

Savet UN za ljudska prava održaće u četvrtak posebnu sednicu o optužbama na račun Rusije za kršenje ljudskih prava tokom rata u Ukrajini, izjavio je zvaničnik UN.

Kijev je prethodno zatražio od Saveta UN za ljudska prava da održi posebnu sednicu o Ukrajini zbog, kako su naveli, potrebe da Savet razmotri kontinuirano pogoršanje situacije u toj zemlji, uključujući navode o masovnim žrtvama u Marijupolju.

Zahtev Ukrajine je podržalo više od 50 zemalja, preneo je Gardijan.

Inače, Generalna skupština Ujedinjenih nacija primila je danas Češku Republiku u Savet za ljudska prava, čime je ta zemlja postala članica umesto Rusije.

Rusija je, naime, suspendovana prošlog meseca zbog invazije na Ukrajinu, a odmah nakon te odluke napustila je Savet koji čine predstavnici 47 država članica, prenosi Rojters.

Češka će završiti mandat Rusije u Savetu, koji, inače, ne može da donosi pravno obavezujuće odluke.

Odluke Saveta, međutim, imaju političku težinu i mogu pokrenuti istrage, navodi Rojters.

Češka je izabrana sa 157 glasova za, dok su 23 zemlje bile uzdržane.

Specijalna sednica Saveta za ljudska prava o Ukrajini treba da bude održana u četvrtak, naveo je zvaničnik organizacije, a prenosi britanska agencija.

 

 

 

 

Komentari (1)

Loading
Svasta

10.05.2022 22:58

Vama tamo nije mesto. Ima puno NACISTA.