"Olslobođen Herson!" Panika u Odesi! Oglasio se Blinken (FOTO/VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen/LiveUmaps

Isporukom oružja Ukrajini, NATO ulazi u posrednički rat sa Rusijom, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Ukrajinska strana je ponovo podvrgla granatiranju sela Golovčino u Belgorodskoj oblasti, izjavio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Vlasti Velike Britanije najavile su zabranu izvoza u Rusiju niza tehnologija i proizvoda koji se „mogu koristiti protiv Ukrajine“.

Otkriveno gde su civili u Azovstalju

22.41 - Civili na Azovstalju drže se u skloništu 18207: utvrdili smo tačne koordinate. Nedavno se pojavilo nekoliko video snimaka sa teritorije fabrike Azovstalj.

 

 

Gasprom obustavlja isporuke gasa i Bugarskoj

22.23 - Gasprom je saopštio bugarskom Bulgargazu da će obustaviti isporuke gasa od 27. aprila, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike Bugarske, prenosi Tass.

22.02 - U Kijevu je demontiran spomenik

 

 

21.42 - "Potrebna je globalna kontrola"

 

 

21.22 - Ruski tenkovi na prvoj liniji fronta

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je kadrove akcija posada tenkova i vozila pešadije uz podršku motorizovanih pešadijskih jedinica.

Printscreen

 

21.25 - SAD pokušavaju da odvrate brojne države od povećanja uvoza ruske energije, kaže Blinken

 

https://t.me/sputniknewsus/12650

 

Panika u Odesi

21.19 - Komanda grupacije heterogenih snaga i dalje ne ostavlja nadu za „odbijanje amfibijske pomorske operacije Oružanih snaga RF na obali Crnog mora i preduzima sve nove mere zaštite.

Komodor Doskato, komandant Mornaričkih snaga Ukrajine u Odesi, izvestio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine o prebacivanju prenosivih protivvazdušnih raketnih sistema na preživele brodove i čamce. Sada se na svakoj borbenoj jedinici nalazi ili Igla MANPADS ili Stinger.

Štaviše, naredio je da sve posade budu u stalnoj pripravnosti od 30 minuta u slučaju napada.

Rusija: Oslobodili smo ceo region Hersona

20.57 - Rusko ministarstvo odbrane saopštlo je da su ruske snage oslobodile ceo region Hersona, na jugu Ukrajine.

Kako se navodi, ruske snage su zauzele i deo regiona Nikolajeva i Zaporožja, kao i delove Harkova.

Ukrajina se raspada na nekoliko država?

20.40 - Visoki zvaničnik Kremlja Nikolaj Patrušev izjavio je da bi Ukrajina mogla da bude podeljena na nekoliko delova.

Tanjug

 

20.22 - Ruska vojska je u kontaktu sa onima koji sede u tamnicama "Azovstala"

 

 

Novi strahovit ruski napad

19:59 - Uništenje skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine krstarećom raketom „Kalibar“ objavilo je rusko MO.

 

 

Nivo radioaktivnosti u Černobilju je ipak normalan

19:22 - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas u Černobilju da je nivo radioaktivnosti u nuklearnoj elektrani "normalan".

"Nivo radioaktivnosti je normalan", rekao je Grosi prilikom posete elektrani tačno 36 godina od nuklearne havarije na tom području.

 

 

Šef IAEA nalazi se u Černobilju zajedno sa timom stručnjaka, koji će tokom posete popraviti i sisteme za daljinsko praćenje, koji su ubrzo posle početka rata prestali da prenose podatke u sedište IAEA u Beču.

Rusija spremna za udar 24 sata: Moskva uzvraća na provokaciju Velike Britanije

18:43 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da Velika Britanija direktno provocira Kijev da napadne ciljeve unutar ruske teritorije - ali je upozorilo da će to dovesti do trenutnog i proporcionalnog odgovora na prestonicu.

Zapadni savetnici „neće nužno biti problem“ za odgovor ruskih oružanih snaga, dodaje ministarstvo.

 

"Putin da okonča sukob"

18:22 - Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin "treba da donese odluku o okončanju ovog sukoba da bi se rat u Ukrajini završio".

- Mislim da je prvi korak okončanje ovog sukoba. I mislim da ono što treba da se desi da bi se sukob okončao jeste gospodin Putin, on je osoba koja ga je započela - rekao je Ostin.

Ostin je Putinovu odluku da napadne Ukrajinu nazvao "neopravdanom". On je dodao da će to biti Putinova odluka "da deeskalira, a zatim se vrati za pregovarački sto".

Prozivodnja struje u Ukrajini opala 40 ossto od početka rata

18:01 - Potražnja i proizvodnja električne energije u Ukrajini pali su za oko 40 odsto od početka napada Rusije na tu zemlju, a najviše je pogođena proizvodnja nuklearne energije, prema današnjim podacima Međunarodne energetske agencije (IEA).

Prema IEA, koja svakodnevno objavljuje podatke o električnoj energiji dobijene od ukrajinske nacionalne energetske kompanije Energo i Evropske mreže operatera za prenos električne energije (Entso), potražnja za strujom u Ukrajini iznosila je dan pre početka rata, 23. februara, oko 18,5 gigavata (GW) , dok je 24. aprila iznosila 9,75 GW, što je pad od 47,5 posto, prenosi agencija Anadolija.

Uništena ukrajinska vojna tehnika

17:44 - Na ruskim društvenim mrežama pojavili su se snimci posledica dejstava ruske armije. Rezultat uništenja oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji DNR, kod Slavjanska.

 

 

17:36 - Britansko MO objavilo novu mapu ratnih dejstava u UKR

 

 

"Kijev koristi zabranjeno naoružanje"

17:11 - Dopisnik "RT" pronašao ih je na položajima Oružanih snaga Ukrajine u selu Markovka. Kijev se pridružio Konvenciji o zabrani protivpešadijskih mina 1997. godine i 2002. godine izvestio o njihovom potpunom uklanjanju. Kao i uvek, ispostavilo se da je ovo laž.

 

 

Moskva: Spremni smo svakog momenta da uzvratimo na napade

16:56 - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da smatra provokacijom izjavu zamenika britanskog ministra odbrane Džejmsa Hipija da "Ukrajina ima legitimno pravo da napadne rusku teritoriju".

- Želimo da naglasimo da će direktno podsticanje kijevskog režima na ovakve akcije od strane Londona u slučaju pokušaja njihove realizacije momentalno dovesti do našeg srazmernog odgovora. Kao što smo upozoravali, ruske Oružane snage su danonoćno spremne da uzvrate napade visoko preciznim oružjem dugog dometa na centre koji donose relevantne odluke u Kijevu", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane

Bugarski premijer predlaže da građani doniraju platu za oružje Ukrajini

16:20 - Vreme je da se eregija javnosti usmeri ka stvarnim akcijama, naveo je bugarski premijer Kiril Petkov, pozivajući Bugare da doniraju po jednu platu za nabavku oružja za potrebe ukrajinskih oružanih snaga.

Nemačka ipak šalje vojnu tehniku Ukrajini

15:59 - Nemačka će isporučiti Ukrajini tehnički obnovljene protivavionske tenkove Gepard. Ovo bi označilo promenu u stavu Nemačke da ne isporučuje teško naoružanje na poprište rata u istočnoj Evropi.

 

 

15:39 - Granatirana fabrika aluminijuma u Zaporožju

 

 

Poginuli elitni UKR padobranci (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

15:23 - Na raspolaganju medijske kuće "Russia Today" su snimci sa mesta pogibije elitnih ukrajinskih padobranaca 25. aeromobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine na položajima u Novotroickom rejonu.

Prema njihovim informacijama, oni su poginuli pre nedelju dana tokom ofanzive ruskih trupa i snaga DNR.

 

Granatirano selo u Dnjepropetrovsku

15:02 - Dnjepropetrovska oblast, danas u 15.00 časova. Selo Marjanske je pogođeno granatiranjem, prenose ukrajinski izvori.
 

 

 

Lavrov o sastanku sa GS UN


14.45 - Rusija namerava da sarađuje sa UN i Međunarodnim komitetom Crvenog krsta (MKCK) kako bi ublažila nevolju civilnog stanovništva Ukrajine, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Generalni sekretar je dobro upoznat sa odlukama koje je saopštio predsednik (Ruske Federacije Vladimir – prim. aut.) Putin o razlozima, o ciljevima operacije koju sprovodi naša vojska zajedno sa milicijom. Donjecka i Luganska na teritoriji Ukrajine, ti ciljevi su, pre svega, zaštita civilnog stanovništva, ovde smo zainteresovani za saradnju sa kolegama iz UN, kao i sa kolegama iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta “, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.
 

 

 

Poznati detalji razgovora Putina i Erdogana


14.30 - Ruski predsednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom rekao šta Kijev mora da uradi da bi spasao živote svojih militanata u fabrici Azovstal. Ruski lider je uveren da kijevske vlasti, vođene humanim razlozima, treba da izdaju naređenje da se položi oružje. Putin je potvrdio da se ratnim zarobljenicima garantuje život i medicinska nega.
 

"Zmija iz Goriniča" spržila naciste


14.00 - Samohodni raketni bacač UR-77 projektovan je za prolaze u minskim poljima, ali se dobro pokazao i u zadacima uništavanja utvrđenih uporišta. Ovoga puta „Zmija iz Goriniča“ je upotrebljena protiv ukrajinskih nacista koji su se nastanili u upravnoj zgradi Azovstalja.
 

 

 

Raskol u Bugarskoj

13.43 - Inicijativa bugarskog premijera Kirila Petkova da Bugarska donira sredstva za municiju za Ukrajinu izazvala je podeljenu reakciju javnosti. Jedno od mišljenja je da Petkov „pravi cirkus predlažući najsiromašnijoj zemlji EU da u uslovima rekordne inflacije donira sredstva stranoj vladi“.

Bugarski atlantski savet saopštio je da ponašanje premijera ponižava Bugarsku.

Kako napominju u organizaciji, Petkov, koji će ove nedelje posetiti Kijev, nema šta da traži tamo. Oni navode da su bugarske vlasti već uspele da razočaraju ukrajinsku delegaciju koja je prošle nedelje bila poseti Bugarskoj kako bi tražila vojnu pomoć, kao i da uprkos zahtevima ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe, Sofija nije donela odluku o isporukama oružja Kijevu.

Priveden jer je šutirao slovo Z


13.40 - U Čeboksariju je priveden muškarac koji je šutirao svetlosnu instalaciju u obliku slova Z. U odnosu na 44-godišnjeg meštana sastavljen je protokol o javnim akcijama u cilju diskreditacije upotrebe Oružanih snaga RF, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. On je kažnjen sa 30 hiljada rubalja.
 

 

 

Rusija proterala troje švedskih diplomata

13.24 - Rusija je proglasila za "persone non grata" troje švedskih diplomata.

Ruska vojska gađala železnički most u Odeskoj oblasti

12.58 - Oružane snage Rusije gađale su železnički most u Zatoki, Odeskoj oblasti.

Ovaj most navodno je strateški važna tačka za snabdevanje ukrajinske vojske. 

Stanje mosta je nepoznato, gust crni dim nadvija se iznad.

Razgovarali Putin i Erdogan

12.41 - Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je Delimhanovu dodelio titulu Heroja Rusije

12.36 - Predsednik Rusije Vladimir Putin dodelio je zvanje Heroja Rusije poslaniku Državne dume Adamu Delimhanovu, objavljeno je na zvaničnom internet portalu pravnih informacija.

 

 

 

PUCNJAVA U RUSIJI Napadač upao u školu i upucao učiteljicu i dvoje dece

12.18 - Nepoznati muškarac otvorio je vatru u vrtiću u ruskoj Uljanovskoj oblasti.

Mediji javljaju da je osumnjičeni ušao u zgradu sa pištoljem, pucao u učiteljicu i dvoje dece pre nego što je okrenuo oružje na sebe.

 

 

 

 

Generalni sekretar UN u Moskvi

11.40 - Sergej Lavrov se već sastao sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom, prenosi Marija Zaharova.
 

 

 

Odgovornost ze ektremističku propagandu


11.20 - Generalni tužilac Ruske Federacije Igor Krasnov predložio je uvođenje odgovornosti za propagandu i javno isticanje bilo kakvih simbola u ekstremističke svrhe.

„Danas u nizu stranih zemalja, na pozadini histerije oko Georgijevske lente, koja je, nesumnjivo, simbol naše zajedničke vojničke slave, nema zabrana demonstracije nacističkih potrepština. Kod nas , postoje relevantni propisi, ali se oni ne odnose na druge simbole koji se koriste u ekstremističke svrhe (zastave, značke i sl.). Mislim da je preporučljivo da se u zakonu jasno propiše odgovornost za njegovu propagandu i javno demonstriranje“, Krasnov rekao je, govoreći uz izveštaj Savetu Federacije.

 


 

 

DNR: Ukrajinci iz Azovstala neće u Kijev, žele u Tursku

11.10 - Ukrajinske trupe zarobljene u čeličani Azovstal, u gradu Mariupolju, zatražile su da budu evakuisane u Tursku umesto u područja pod kontrolom Kijeva, saopštio je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

"Oni kontaktiraju naše snage i rusku vojsku, i pokušavaju da se pogađaju za najbolje uslove svoje predaje. Oni traže ili zahtevaju, ne znam koja bi reč bila odgovarajuća. Oni Kijevu ne veruju mnogo. U svojim poslednjim zahtevima saopštili su da žele da idu u Tursku više nego da budu evakuisani u oblasti koje kontroliše Ukrajina. To je jedna od opcija", rekao je danas Pušilin za TV kanal "Solovjev lajv", prenosi TAS S.

Lider samoproglašene DNR je saopštio i da ukrajinske trupe iz Azovstalja planiraju da u Turskoj predaju oružje.

"Oni su poručili: Izaći ćemo noseći oružje, doći do Turske morem i tamo se razoružati. To je ono što smo od njih čuli“, naveo je Pušilin, navodi TAS S.

Moldavija sazvala sednicu Saveta za bezbednost

10.55 - Predsednica Moldavije Maja Sandu sazvala je sednicu Vrhovnog saveta za bezbednost zbog eksplozija u Pridnjestrovlju, saopštila je pres-služba administracije predsednika.

„Predsednik Moldavije Maja Sandu sazvala je sednicu vrhovnog Saveta za bezbednost zbog incidenata u pridnjestrovskom regionu. Sednica će početi u 13 časova po lokalnom vremenu“, navodi se u saopštenju.

Ranije je Ministarstvo unutrašnjih poslova nepriznate Pridnjestrovske Moldavske republike saopštilo da su u naselju Majak u Grigoriopoljskom regionu odjeknule dve eksplozije, usled čega su onesposobljene dve najjače antene radio-centra, preko kojih je emitovan ruski radio.

Sprema se sledeća faza operacije

10.40 - Posle oslobođenja DNR, potrebno je započeti sledeću fazu operacije, s obzirom na aktuelnu situaciju u Pridnjestrovlju i granatiranje pograničnih regiona Rusije, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

On je imao u vidu saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova nepriznate Pridnjestrovske Moldavske republike da su u nedelju u naselju Majak u Grigoriopoljskom regionu odjeknule dve eksplozije, usled čega su onesposobljene dve najjače antene radio-centra, preko kojih je emitovan ruski radio. Pored toga, juče je, prema preliminarnim podacima MUP-a, na zgradu Ministarstva državne bezbednosti PMR u Tiraspolju, ispaljeno nekoliko granata iz ručnog protivtenkovskog bacača.

SAD žele do ruskih resursa


10.25 - Sponzorisanjem ukrajinskog sukoba, SAD žele da promene režim u Ruskoj Federaciji i „dođu do resursa Rusije po određenoj ceni“.

Ovo je izjavio američki reditelj Oliver Stoun u intervjuu španskim medijima.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je deo američkog plana i uvek je bila. Ako je pre puča 2014. zemlja bila neutralna, onda je nakon njega Rusija postala neprijatelj novog režima u Kijevu, primetio je Stoun.

„Zemlji je potrebna strategija napetosti jer napetost pokreće svet, a proizvođači oružja su srećni jer prodaju oružje ovim državama“, citira Stoun za TASS. Reditelj je takođe uporedio SAD sa dobermanom i „metodičnom životinjom ubicom sa mnogo novca“.
 

 

 

Avioni lete iznad teritorije Moldavije

10.13 - Ovo se može videti iz podataka Flightradara. U međuvremenu, red vožnje na kišinjevskom aerodromu je redovan – nijedan let nije otkazan.

 


 

 

Najveće skladište municije u Evropi


10.10 - Dva kilometra od granice sa Ukrajinom, na teritoriji PMR-a, nalazi se najveće skladište municije u Evropi.

Nalazi se u selu Kolbasna. Ovaj arsenal čuva operativna grupa ruskih trupa (OGRF), stacionirana u Pridnjestrovlju, kao i lokalna vojska.

Količina municije iz skladišta u Pridnjestrovlju će, prema mišljenju jednog broja stručnjaka, biti dovoljna za višedecenijski rat.

 


 

 

Ukrajina traži pet milijardi dolara mesečno

09.53 - Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko izjavio je da Ukrajina traži najmanje pet milijardi dolara mesečno kao međunarodnu pomoć za pokrivanje troškova zemlje.

Marčenko je, na sastancima sa visokim američkim zvaničnicima u Vašingtonu, rekao je da Ukrajina očekuje da će od 🇺🇸 SAD dobijati dve milijarde dolara mesečno za pokrivanje hitnih troškova u aprilu, maju i junu, prenosi Unian pozivajući se na „Vašington post”.

Ukupno, Ukrajini je potrebno najmanje pet milijardi mesečno. Dakle, lopta je prebačena u dvorište 🇪🇺 EU za dodatnih 3 milijardi dolara.

„Pacijente su izbacivali kroz prozore“

09.48 -  Ruski istražni komitet pronašao 26 leševa u blizini bolnice u Marijupolju

Inspektori ruskog Istražnog komiteta bili su šokirani prizorom koji su zatekli u okolini bolnice u Marijupolju. Ukrajinski ekstremisti prilikom uličnih borbi civile su uzimali kao živi štit. U jednom trenutku, ušli su u bolnicu. Pacijente koje su zatekli u bolničkim sobama su nasilno izbacili. Oni koji nisu mogli da se pomere, bili su brutalno izbačeni. 

Kako svedoče inspektori, na telima preminulih pacijenata, vidljivi su tragovi nasilja. A neke od njih su izbacili kroz prozor. 

 

 

Uništeno više od 2.500 ukrajinskih tenkova


09.47 - Više od 2.500 ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila već je uništeno tokom ruske specijalne vojne operacije, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov. „Ukupno 141 avion, 110 helikoptera, 583 bespilotne letelice, 269 protivvazdušnih raketnih sistema, 2.576 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 287 višecevnih raketnih bacača, 1.111 poljskih artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 2 specijalne jedinice vojne jedinice, vozila“, rekao je Konašenkov na brifingu u utorak.
 

 

 

Rusi oborili 13 dronova


09.45 - Ruski PVO sistemi oborili su tokom protekle noći 13 ukrajinskih dronova i dve rakete taktičkog kompleksa Točka-U, izjavio je u utorak portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

„Ruski PVO sistemi oborili su 13 ukrajinskih bespilotnih letelica u rejonima naselja Novi Mir, Očeretino Mirnoje, Donjeck, Novoljubovka, Balaklija, Kazačja Lopan. Pored toga, u vazduhu je iznad Naselja Tokmak, Zaporoška oblast i Svatovo, Harkovska oblast, oborene su dve ukrajinske rakete Točka-U, rekao je on.
 

 

 

Ministarstvo odbrane objavilo izveštaj o specijalnoj vojnoj operaciji


9.38 - Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

- Tokom noći, visokoprecizne rakete vazdušnog baziranja Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pogodile su 4 vojna objekta Ukrajine. Uključujući 2 oblasti koncentracije ljudstva i vojne tehnike neprijatelja, kao i 2 skladišta municije u blizini Kurulke i Nove Dmitrovke u oblasti Harkov.

- Operativno-taktička i vojna avijacija pogodila je 87 vojnih sredstava Ukrajine. Među njima: 79 oblasti koncentracije ljudstva i vojne tehnike. ▫Uništeno je oko 500 vojnika neprijatelja, 59 oklopnih vozila, artiljerijskih oruđa i automobila, kao i više od 60 boraca nacionalističke formacije Donbas kod Rubca Donjecke Narodne Republike. ▫Pored toga, uništena su 2 lansera protivvazdušnih raketnih sistema Buk-M1 i Osa AKM kod Veselog i Prišiba, kao i 2 skladišta municije kod Novoselovke i Slavjanska.

- Raketne trupe i artiljerija su tokom dana izvršile 1299 gađanja. Pogođeno je 37 komandnih mesta, 114 uporišta ukrajinskih trupa, 983 područja koncentracije ljudstva i vojne tehnike, 139 položaja ukrajinske artiljerije i 21 skladište municije. ▫Takođe, kod Barvenkova su uništena 2 ukrajinska protivvazdušna raketna sistema S-300, 1 taktički raketni bacač Točka-U i stanica za elektronsko ratovanje.

- Ruska protivvazdušna odbrana je oborila 13 ukrajinskih bespilotnih letelica u blizini Novog Mira, Očeretina Mirnoga, Donjecka, Novoljubovke, Balakleje, Kozače Lopana. Pored toga, 2 ukrajinske rakete Točka-U oborene su protivvazdušnim raketnim sistemom Buk-M1 u vazduhu iznad Tokmaka, Zaporoška oblast i Svatova, Harkovska oblast. Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, 141 avion, 110 helikoptera, 583 bespilotne letelice, 269 protivvazdušnih raketnih sistema, 2.576 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 287 višecevnih raketnih bacača, 1.111 artiljerijskih i minobacačkih raketa, kao i 2.392 jedinice specijalnih vojnih vozila su uništene.

 

 

Volodin: Zelenski odgovoran za plan ubistva ruskih novinara

9.10 - Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin saopštio je da Ukrajina treba da bude označena kao teroristička država zbog planova za "ubijanje ruskih novinara", a da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zbog toga "treba da snosi odgovornost".

"Ukrajinu treba označiti kao terorističku državu sada kada je Kijev počeo da planira ubijanje ruskih novinara i predsednik Volodimir Zelenski treba da snosi odgovornost", napisao je danas predsednik Državne dume na svom Telegram kanalu, prenosi TAS S.

Volodin je rekao i da Kijev, nakon što je "pokrenuo rat protiv sopstvenog naroda, sada cilja na civile iz drugih zemalja“.

On je naglasio da oni koji su odgovorni za ubistvo ruskih novinara "treba da budu kažnjeni“, navodi TAS S.

Kuleba o izjavi Lavrova

9.06 - Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba ocenio je da izjava šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o realnoj opasnosti od izbijanja Trećeg svetskog rata ukazuje na to da, kako je naveo, " Moskva oseća poraz u Ukrajini".

EPA STEPHANIE LECOCQ

 


Kuleba je na Tviteru napisao da Rusija gubi poslednju nadu da će uplašiti svet kako ne bi podržavao Ukrajinu.

"To samo znači da Moskva oseća poraz u Ukrajini. Zato svet treba da udvostruči podršku Ukrajini, kako bismo pobedili i zaštitili evropsku i globalnu bezbednost", smatra Kuleba.

Ministar spoljnih poslova Rusije juče je ocenio da postoji „realna opasnost od izbijanja Trećeg svetskog rata“.

Ukrajinci 42 puta granatirali DNR

08.45 - Ukrajinske trupe su tokom proteklog dana 42 puta granatirale teritoriju Donjecke Narodne Republike, ispalivši više od 350 granata, jedna osoba je poginula, četiri su ranjene, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre

 

 

Otvoren novi front

08.43 - Ukrajinski diverzanti aktivirali novi front- Pridnjestrovlje. Napadnuto nekoliko lokacija na teritoriji ove Republike. Nanesena materijalna šteta.

Nema podataka o gubicima.

 

 

Rusi preuzeli ukrajinsku bazu


08.40 - Oružane snage Ruske Federacije preuzele su kontrolu nad bazom za skladištenje i remont opreme Oružanih snaga Ukrajine. Na njenoj teritoriji nalazi se veliki broj PVO sistema različite namene, municije za njih, kao i rezervnih delova za radarske stanice, koje su nacionalisti napustili prilikom povlačenja.
 

 

 

Evakuacija iz Marijupolja


08.33 - Skoro 480 ljudi, uključujući 69 dece, evakuisano je u protekla 24 sata iz Marijupolja u Bezimenoje u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR. „U protekla 24 sata, od 8.00 25. aprila do 08.00 26. aprila, 474 osobe, uključujući 69 dece, evakuisane su iz Mariupolja u Bezimenoe, Novoazovski okrug“, saopštio je štab u Telegram kanalu.

 


 

 

Puškarev likvidiran u snajperskom obračunu

08.32 - Na fotoalbumu se vide fotografije do kojih su došli pripadnici 100-te brigade DNR koji su u snajperskom duelu ubili ukrajinskog snajperistu Puškareva (pripadnik 🇺🇦54-te brigade VSU). On je prošao specijalističku vojnu obuku za snajpersku i kontrasnajpersku borbu koju su organiziovali britanski instruktori.

 

 

Kadirov nudi milion dolara

08.30 - Lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov ponudio je nagradu od milion dolara za informacije o tome gde se nalazi "bataljon šeika Mansura i Dudajeva“, za koje tvrdi da pomažu ukrajinskim snagama u sukobu sa Rusijom

 

Ukrajinci koriste specijalnu vrstu kamuflaže


08.15 - Oružane snage Rusije, u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini, koriste novu vrstu kamuflaže koja smanjuje vidljivost borbenih vozila u infracrvenom i radarskom dometu, rekao je za RIA Novosti obavešteni izvor.
 

 

 

Ukrajinci u kontranapadu


08.00 - Ukrajinske snage pokušale su i izopačene kontranapade na selo Novotoškovsko, koje je preupotreba LNR, ili napad Narodne milicije Odbija šihove, saopštio je komandant policijske brigade sa pozitivnim znakom „Pafar“ On to ne radi, ali se sve LPR spremaju i spremaju u ofanzivu.

Prema njegovom govoru, jedinica Narodne milicije se aktivno bori kvadrokopterom i uviđa neprijatelja. „Izvinite, navoinje vatra, iskonski antagonista – krug upotrebe helikoptera je pristojno širok“, rekao je jaafar, da podsetim da je i upotreba helikoptera „promenila struju bilja“.

 


 

 

"Zelenski mora da odgovara"


07.44 - „Mora se priznati da je Ukrajina teroristička država. Zelenski mora da odgovara“. Ovako je predsednik Državne dume Volodin prokomentarisao predstojeće pokušaje atentata na ruske novinare, uključujući Solovjeva , koje je FSB sprečio dan ranije:

„Pošto je pokrenuo rat protiv sopstvenog naroda, Kijev je prešao na terorističke napade na civile u drugim zemljama. Eto do čega vodi podrška neonacističkoj ideologiji ... Krivi moraju biti kažnjeni. Ono što se dogodilo dokazuje ispravnost i blagovremenost početka specijalne vojne operacije Ruske Federacije u Ukrajini.

 


 

 

Dugačak spisak za likvidacije


07.30 - Vladimir Solovjov je prokomentarisao informaciju o sprečenom pokušaju atentata na njega i niz drugih ruskih novinara:

„Veliki je broj ljudi koji su na spisku za uništenje. Ako se Evropska unija sada bori protiv novinara... Ja sam na sankcionim listama Britanije, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Japana. Ja sam na listi za uništenje, koju je potpisao Zelenski, očigledno. Možete li zamisliti kako se njihova reč istine okreće? Podsetimo, FSB je juče privela šest neonacista koji su, po nalogu SBU, hteli da dignu u vazduh automobil TV voditeljke.
 

 

 

Nemačku čeka jedna od najvećih kriza u istoriji?


07.20 - Energetski embargo i antiruske sankcije mogli bi da dovedu do „jedne od najvećih prehrambenih kriza u ljudskoj istoriji“.


Prema Compact-u, nemačka industrija će bukvalno propasti samo nekoliko meseci nakon zabrane isporuke gasa iz Rusije. Uvedena je federacija, a nedostatak ruskog đubriva dovešće do gladi u mnogim zemljama. Izdanje takođe napominje da ogroman broj poljoprivrednika ove godine neće moći da seje ili će to raditi u nedovoljnim količinama.

Osim toga, prema oceni nemačkih stručnjaka, rasprostranjena nestašica hrane će izazvati nove tokove migranata i dovesti do ovakvih problema, u poređenju sa kojima će migraciona kriza iz 2015. delovati „kao piknik u parku“.

 

Uskoro ambasade LNR i DNR u Moskvi


07.00 - Ambasade LNR i DNR u Moskvi biće otvorene u bliskoj budućnosti, moguće je za mesec-dva, rekao je za RIA Novosti diplomatski izvor.

On je sugerisao da bi ambasade LNR i DNR u Moskvi mogle da se otvore za „mesec ili dva“.
 

 

 

Američki mediji postaju objektivniji


06.55 - Ambasada Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama napomenula je na Telegramu da su neki američki mediji počeli da objavljuju „manje-više objektivno gledište” o situaciji u Ukrajini i nazvali ovo malim napretkom, ali su istakli da je retorika većine lokalnih medija još uvek antiruski.
 

 

 

Napadi na objekte Oružanih snaga Ukrajine u Zaporožju

06.50 - Lokalno stanovništvo prijavilo najmanje tri eksplozije u Zaporožju.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading