PORUKA IZ MOSKVE JE STIGLA Nećemo nikada ponoviti sramotu prema Srbiji kao 1999. godine
EPA/ MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POO

- Najveća spoljnopolitička greška Rusije napravljena je 1997. godine kad smo glasali za Temeljni akt Rusije i NATO, a najsramotnija stranica u istoriji Rusije dogodila se 1999. kad nismo mogli da zaustavimo agresiju na Jugoslaviju. Znam zašto, kako, ali je bila sramota. Ne mislim da ćemo tu sramotu ikad ponoviti - poručuje politikolog Sergej Karaganov, bivši savetnik Borisa Jeljcina i Vladimira Putina koji je danas naučni rukovodilac Fakulteta međunarodne ekonomije i politike Više škole ekonomije, počasni predsednik Prezidijuma Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku i član Ruskog saveta za međunarodna pitanja, poznat po otrežnjujuće otvorenim analizama i prognozama.

Karaganov je tokom intervjua za strane medije govorio o glasanju Srbije u Generalnoj skupštini za rezoluciju protiv Rusije.

- Mi odlično shvatamo kako je teško Srbima, mi odlično shvatamo da je ogromna većina Srba na strani Rusije. Ali ne želimo da Srbi zbog principijelnog stava budu još siromašniji. Trpeće Rusija, a mi ćemo Srbima biti zahvalni za njihovu podršku - rekao je on.

Na pitanje novinara da li očekuje da će možda neko na Zapadu odlučiti da zbog toga što Srbija ne želi da uvede sankcije Rusiji otvori još jedan front - na Balkanu, politikolog odgovara:

- Taj front će se otvoriti pre ili kasnije jer je jasno da će napetost koju su ostavili pre ili kasnije eskalirati. Ali to je pitanje za naše srpske prijatelje. Znam da je srpska vojska ojačala poslednjih godina, ne znam hoće li joj biti potrebna pomoć. A da će balkanska situacija ponovo eksplodirati nema sumnje jer su tu ostavili mnogo toga što žulja. To su u suštini rane koje se samo mogu lečiti jodom - zaključuje on.

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading